Stavební úřady dostanou možnost vrátit se k systémům před digitalizací

Úředníci na stavebních úřadech budou mít možnost vrátit se k systémům, které používali před digitalizací stavebního řízení. V současné době se hledá způsob, jak propojit portál stavebníka s těmito staršími systémy. Souběžně bude pokračovat práce na nových digitalizovaných systémech, které byly spuštěny od 1. července. Na tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Martin Kupka, který převzal odpovědnost za digitalizaci stavebního řízení po návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. M. Kupka plánuje předložit vládě další postup v digitalizaci do 16. října. Podle něj bude vytvořen legislativní návrh, který umožní úředníkům vrátit se k nástrojům, jako je Vita a další, které jim umožňovaly efektivní správu jednotlivých podání. To by mohlo urychlit vydávání stavebních povolení. “Chceme také využít současné digitální nástroje jako je portál stavebníka, aby bylo možné podávat žádosti a dokumentaci v digitální podobě a nemuseli jsme se vracet ke stohu papírových dokumentů,” dodal.

Ministr dopravy uvedl, že v současné době není možné plně využívat všechny funkce digitalizace stavebního řízení. Analýza vypracovaná zástupci čtyř ministerstev, která byla představena minulý týden na jednání vlády, ukázala, že systém digitalizovaného stavebního řízení by mohl být v přijatelném stavu za 12 až 18 měsíců. To by vyžadovalo zapojení přibližně 50 lidí a zvýšení rozpočtu o 200 až 300 milionů korun. Tento odhad nezahrnuje dobu potřebnou na další soutěže, které mohou trvat minimálně šest měsíců.

M. Kupka také vytvořil tři pracovní skupiny, které budou na digitalizaci pracovat. První skupinu povede vrchní ředitel sekce informačních technologií z ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš, který se bude zabývat spoluprací s ministerstvem pro místní rozvoj a technickým stavem systému. Součástí této pracovní skupiny budou například předseda České komory architektů Jan Kasl, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková a předseda České komory autorizovaných inženýrů činných ve výstavbě Robert Špalek. Ve skupině budou také zástupci Sdružení místních samospráv, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. Druhou skupinu povede ředitel Dopravního a energetického stavebního úřadu Martin Kozák, který bude zodpovědný za komunikaci s úřady a úředníky. Třetí skupinu zaměřenou na legislativu by měla vést ředitelka legislativně-právního odboru na ministerstvu pro místní rozvoj Marie Kotrlá. 

remspace

ČNB pohnula se sazbami, jsou nejnižší od února 2022

Bankovní rada ČNB ve středu posedmé za sebou snížila úrokové sazby. Centrální bankéři rozhodli o snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, čímž hlavní sazba klesla na 4,25 %, což je nejnižší hodnota od února 2022. Tento krok byl očekáván analytiky i finančním trhem. ČNB pokračuje v postupném uvolňování měnové politiky, které začalo loni v prosinci, kdy po roce a půl stability na 7 % poprvé snížila sazby o čtvrt procentního bodu. Následně čtyřikrát snížila sazby o půl procentního bodu a v posledních dvou případech o čtvrt procentního bodu.

Centrální banka reaguje na příznivý vývoj inflace, která je blízko jejího dvouprocentního cíle. Srpnová prognóza ČNB sice předpokládala možnost podzimní pauzy, ale ve středu k ní nedošlo. Někteří centrální bankéři viděli prostor pro další pokles sazeb hlavně díky ekonomickým datům ukazujícím na pokles inflace. Česká ekonomika se ochlazuje, mzdy rostou pomaleji a očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb v eurozóně klesají. Celkově se ekonomické riziko přiklání spíše k negativnímu vývoji, hlavně kvůli slabému výkonu českého průmyslu.

Zdroj: Seznamzprávy

remspace

Vltavská filharmonie bude o dvě miliardy dražší

Magistrát hlavního města Prahy začal připravovat dokumenty nutné pro získání stavebního povolení pro novou budovu Vltavské filharmonie. Při dokončení podrobné architektonické studie filharmonie nechalo město detailně propracovat jednotlivá provozní, konstrukční, funkční a technická řešení. Objem budovy se postupně zvětšil o 13 %. Náklady by nyní měly činit asi 12 miliard korun. Magistrát usiluje o spolufinancování stavby státem a zvažuje také zapojení soukromých investorů. Vliv na cenu stavby má ale i inflace a zdražení stavebních prací a materiálů. „Soutěžní návrh v dubnu 2022 předpokládal náklady na projekt ve výši 9,4 miliardy Kč. Odhad nákladů na realizaci budovy podle podrobné architektonické studie se v září 2024 pohybuje na úrovni 11,65 miliardy Kč,“ uvedl Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu. Odborníci nyní pracují na vytvoření technické dokumentace, v příštím roce na podzim by město mělo začít žádat o stavební povolení. V roce 2026 by pak mělo mít hotovou dokumentaci a mít stavební povolení, aby se v roce 2027 začalo stavět a o pět let později skončilo.

Zdroj: ČTK

remspace

Ceny obytných nemovitostí v Německu po dvou letech rostou

Ceny obytných nemovitostí v Německu se ve druhém čtvrtletí zvýšily proti prvnímu kvartálu o 1,3 %, vykázaly tak první mezičtvrtletní nárůst za dva roky. V meziročním srovnání se ceny snížily o 2,6 %, tempo meziročního poklesu ale už třetí čtvrtletí za sebou zpomalilo. Statistický úřad uvedl, že revidoval údaje o vývoji cen obytných nemovitostí v letech 2011 až 2023. V loňském roce se ceny podle těchto zpřesněných dat snížily o 8,5 %.

„Nárůst prodeje na realitním trhu signalizuje, že nyní zažíváme stabilizaci cen, která by měla mít trvalejší charakter,“ uvedl podle agentury DPA ekonom Martin Güth ze společnosti Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Ve druhé polovině roku by podle něj mohlo oživení na trhu s nemovitostmi pokračovat díky příznivému vlivu nižších úrokových sazeb u hypoték na poptávku. M. Güth rovněž uvedl, že jako kapitálová investice obytné nemovitosti stále nejsou příliš atraktivní. „Pro toho, kdo hledá nemovitost pro vlastní potřebu, už ale není žádný důvod k vyčkávání. Podle našeho názoru ceny ani úrokové sazby u hypoték v letošním ani příštím roce výrazněji neklesnou,“ dodal.

Zdroj: ČTK

remspace

Vláda poskytne osm miliard korun na dostupné bydlení

Vláda rozhodla o poskytnutí osmi miliard korun na výstavbu dostupného bydlení během následujících dvou let. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a Státní fond podpory investic (SFPI) vyhlásily první výzvu pro tento program. Příjem žádostí začne 1. října. Program umožní obcím a krajům žádat o finanční prostředky na stavbu bytů. Podle I. Bartoše bude program zaměřen na výstavbu obecních bytů pro mladé rodiny, seniory, veřejně prospěšné profese a lidi v obtížných životních situacích. Nejedná se o dotace, ale o dlouhodobé investice ve formě výhodných úvěrů, které se vrátí do rozpočtu.

I. Bartoš uvedl, že je připraveno prvních 160 projektů, které mohou žádat o podporu. Nejvíce obecních bytů by se mělo začít stavět v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, což pomůže i po povodních, které tyto regiony nejvíce zasáhly. Celkově by program měl přinést na trh asi 10 000 obecních bytů vedle standardní výstavby.

Po zveřejnění návrhu státního rozpočtu na příští rok Ivan Bartoš kritizoval, že v něm chybí peníze na dostupné bydlení, ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že peníze na program stavby bytů budou MMR poskytovány operativně podle aktuální potřeby. Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok schodek rozpočtu 230 miliard korun, což je snížení oproti letošním plánovaným 252 miliardám korun. Vláda by měla konečnou podobu návrhu schvalovat 25. září.

Zdroj: ČTK

remspace

REICO vstupuje do rezidenčního bydlení

REICO ČS NEMOVITOSTNÍ FOND, obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny, obměňuje své nemovitostní portfolio. V prvním zářijovém týdnu došlo ve fondu ke dvěma transakcím:

– K prodeji OC Čtyři Dvory v Českých Budějovicích, kde hodnota divestice činila přibližně 342 mil. Kč (13,7 mil. eur). „K prodeji nákupního centra Čtyři dvory jsme přistoupili z důvodu velikosti této investice. Jde o naši nejmenší nemovitost, kterou náš fond koupil jako první v roce 2006 a nyní již svojí velikostí do našeho fondu nezapadá, chceme se soustředit na řádově větší nemovitosti. Roční nájemné v prodávané nemovitosti tvoří méně než 1 % z příjmu fondu.“ říká Dušan Sýkora, předseda představenstva REICO IS ČS.

– A k nákupu rezidenčního projektu na nájemní bydlení Nový Opatov G1. „V rámci budoucího směřování fondu došlo k rozložení rizika o další segment nemovitostního trhu, a to o rezidenční bydlení určené k pronájmu. Od společnosti FINEP CZ a.s. jsme koupili projekt se stavebním povolením a necháme si v Praze 4 u metra Opatov postavit na klíč dům se 170 byty. Poprvé v historii fondu se tak pouštíme do developmentu. Tato investice přinese podílníkům kromě výnosů z nájemného i nárůst hodnoty bytů, kterou bydlení v Praze v delším období bezesporu přinese.“ říká D. Sýkora. Lokalita Nový Opatov je atraktivní z důvodu příjezdu po D1 a je zároveň přímo na metru C. Stavební práce začnou v průběhu tohoto týdne, první nájemníci se budou stěhovat cca za 2,5 roku.

Zdroj: LinkedIn

remspace

Firma CTP zahájila v Plzni přestavbu areálu bývalých kasáren

Developer CTP zahájil přestavbu bývalých kasáren Zátiší na okraji Plzně, poblíž průmyslové zóny Borská pole. Na pozemku o rozloze 6,5 hektaru plánuje postavit šest hal, které zaberou téměř 3,2 hektaru. Zadní část areálu bude určena pro výrobu, zatímco přední část bude mít reprezentativní charakter. Novým konceptem bude CTWorkshop, který nabídne flexibilní prostory pro malé podnikatele a místní živnostníky. Celkové náklady na přestavbu společnost odhaduje na 1,5 miliardy korun. V areálu by mohlo najít práci až 2 000 lidí, v závislosti na typu podniků a firem, které se zde usadí.

Přestavba bude probíhat v několika etapách, přičemž první fáze bude dokončena do poloviny roku 2025, zbytek podle zájmu konkrétních firem. Při stavbě developer využije recyklované materiály z původních staveb, projekt zahrnuje zelené střechy, systémy pro využívání dešťové vody a fotovoltaické panely. CTP spolupracuje s městem a splní své závazky vybudováním cyklostezky, aleje a rekonstrukcí části ulice Ke Karlovu.

Zdroj: ČTK

remspace

Pražské zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu pro Kulaťák

Pražské zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu pro Vítězné náměstí, známé jako Kulaťák, které se promění v místo pro setkávání. Nové řešení, vybrané v urbanistické soutěži Institutu plánování a rozvoje (IPR), odklání veškerou dopravu ze středu náměstí, kde bude ústřední monument. Vítězné náměstí dnes slouží hlavně jako dopravní křižovatka a neplní funkci plnohodnotného náměstí.

Návrh proměny náměstí pochází ze studia Pavel Hnilička Architekti, které v roce 2018 zvítězilo v urbanistické soutěži organizované IPR. Po komplexní revitalizaci by měl střed náměstí sloužit jako místo pro veřejná shromáždění, pořádání trhů a kulturních akcí. Celá lokalita by se měla stát dobře přístupnou pro všechny uživatele, ať už se pohybují pěšky, na kole, automobilem nebo veřejnou dopravou. Projekt je nyní o krok blíže k realizaci díky schválení změny územního plánu na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

„Na Kulaťák se nyní soustředí několik investic, které směřují ke zobytnění a zkulturnění tohoto významného centra Dejvic. Jedna investice je vlastní náměstí, pak zástavba 4. kvadrantu, další je tramvajová trať Strahov – Suchdol a tzv. KES komunikace Evropská – Svatovítská, která odklání z Dejvického náměstí dopravu,“ komentuje Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje.

V plánu je také dostavba nedokončeného 4. kvadrantu náměstí. S cílem zachovat blokovou strukturu dodržující hmotové a prostorové členění původní koncepce připravilo město ve spolupráci s Městskou částí Praha 6, Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) a soukromým investorem mezinárodní soutěžní workshop. Soutěžící měli za úkol navrhnout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi, ale i novou budovu vysoké školy. V té vzniknou učebny, zázemí pro studenty, veřejné prostory či minipivovar. Součástí zadání byl také návrh nového kulturního centra městské části, které nabídne prostory pro koncerty, výstavy, divadelní představení i komunitní akce. Vítězným se stal v roce 2023 rozhodnutím odborné poroty společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia ov architekti. S autory návrhu investor již podepsal smlouvu a projekt je nyní ve fázi dopracování architektonické studie.

Zdroj: iprpraha.cz

remspace

Investice do exotických nemovitostí jsou výnosnější než investice v ČR

Stále více lidí uvažuje o koupi nemovitosti v zahraničí, kde by mohli trávit dovolenou nebo dokonce přechodně žít. Tento trend se stává oblíbeným způsobem, jak si zajistit klidný důchod a finanční nezávislost. Pořízení druhého domova v exotických destinacích, jako jsou Omán, Mauricius, Bali, Seychely nebo Spojené arabské emiráty, nabízí nejen místo pro relaxaci, ale i nové investiční příležitosti. „Investice do zahraničních nemovitostí jsou v současnosti dostupnější a výnosnější než v České republice. Ceny jsou atraktivnější a místo menšího bytu v Praze si můžete pořídit nemovitost u pláže v různých destinacích. Kromě tradičních destinací jako Chorvatsko a Španělsko se do popředí dostávají i země mimo Evropskou unii,“ vysvětluje ředitel realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties Jiří Kučera. Podle něj záleží na tom, co klient od koupě očekává – zda jde o investici nebo druhé bydliště u moře, které lze využívat během roku.

Díky politické i ekonomické stabilitě se k nejrychleji se rozvíjejícím zemím v regionu jihozápadní Asie řadí Omán, který láká cestovatele svými historickými městy a rozmanitou krajinou „K oblíbeným částem patří jižní Omán s vlastním specifickým mikroklimatem. V hlavní sezóně, tedy zhruba od října do dubna, tu panují ideální podmínky pro koupání s teplotami kolem 35 stupňů. Po zbytek roku, kdy je deštivější počasí s monzuny, sem hojně jezdí obyvatelé okolních států, jako jsou například Spojené arabské emiráty, kteří vyhledávají v parném létě příjemnější klima. Tamní nemovitosti tak mají skvělý potenciál pro celoroční obsazenost,“ říká realitní makléřka společnosti Luxent – Exclusive Properties Jesika Schopper. Tuto lokalitu objevuje stále více investorů a nabídka nemovitostí se rozrůstá. „Místním specifikem je 100% vlastnictví, které nemusí být v zahraničí vždy samozřejmostí, jelikož zákony některých zemí omezují nebo zakazují cizincům plné vlastnictví. Současně se v zemi platí pouze 5% daň při koupi nemovitosti a majitel obdrží v Ománu pobytové vízum na 99 let. Možný je také následný pronájem nemovitosti. Vlastník se může rozhodnout, že bude nemovitost využívat v určité termíny v roce a po zbytek času lze luxusní apartmán pronajmout,“ komentuje J. Schopper.

Další atraktivní destinací pro investory i ty, kteří hledají druhé bydlení v exotickém ráji, jsou Seychely. „Mezi hlavní výhody patří politická stabilita, rostoucí turistický ruch a také potenciál vysokého zhodnocení. Ekonomika Seychel prosperuje a očekává se i nadále každoroční růst. Navíc ostrovy nabízí kombinaci bílých pláží, tyrkysových vod oceánu zcela bez cyklonů a teploty, která se celoročně pohybuje kolem 28 stupňů celsia,“ vysvětluje Jesika Schopper. Na dovolenou sem létají movití lidé ze Spojených arabských emirátů. Hodnota nemovitostí do budoucna s největší pravděpodobností poroste, protože aby byla uchována krásu ostrovů, limitují Seychely novou výstavbu.

Na předních příčkách zájmu investorů se trvale drží Spojené arabské emiráty Bali a Mauricius, který je známý svými transparentními zákony a ekonomickou stabilitou.

Zdroj: Luxent – Exclusive Properties

remspace

Příjezdový most na pražském letišti bude tříproudový

Příjezdový most na pražském Letišti Václava Havla dostane nový jízdní pruh. Práce na mostě, kterým vede Aviatická ulice nad ulicí K Letišti, začnou v pondělí 16. září. Rozšířený most by měl být hotový v květnu příštího roku a po dokončení by měl mít tři pruhy. Projekt je součástí rozvojových plánů pražského letiště, most po dokončení prací poskytne větší kapacitu. Práce omezí automobilový provoz na letišti.

„Získali jsme již kapacitní trolejbusové spojení a probíhají přípravy na realizaci železniční trati mezi letištěm a centrem Prahy. Vedle toho ovšem myslíme i na navýšení kapacit silničních komunikací,“ uvedl člen představenstva Letiště Praha Martin Kučera. S lepším spojením s Prahou totiž letiště očekává také větší počet cestujících. „Do budoucna pak počítáme s více než dvojnásobným počtem parkovacích míst v areálu letiště, včetně centrálního uzlu pro dobíjení elektromobilů,“ dodal M. Kučera.

Práce na příjezdovém mostě začnou demontáží veřejného osvětlení a vybudováním provizorních přejezdů. Od října bude následovat bourání nosné konstrukce a pilířů. Do konce září bude provoz na příjezdu na letiště svedený do jednoho jízdního pruhu, stejně tak i na odjezdu z letiště. Takové omezení potrvá do ukončení všech prací. Spolu s vyšší kapacitou má mimoúrovňová křižovatka po stavebních úpravách zajistit také větší bezpečí v provozu na letišti. Most bude mít po dokončení dva jízdní pruhy na příjezdu a další samostatný pruh pro připojení z rampy mimoúrovňové křižovatky.

Současně prochází rekonstrukcí také silnice K Letišti, dopravu zde řídí kyvadlově semafory. Od 23. září do 25. října budou ve směru k prvnímu i druhému terminálu dočasně sloučené zastávky městských a příměstských linek na zastávce U Hangáru. Ve směru do centra bude zastávka U Hangáru naopak zrušena a provizorně se přesune do ulice Jana Kašpara.

Zdroj: ČTK

remspace

Developer CTP dokončil další kancelářskou budovu v areálu Vlněna v Brně

Developerská společnost CTP dokončila dosud nejvyšší budovu na území bývalé továrny Vlněna v Brně. Kancelářská budova I má 16 poschodí. Budova je z 60 % obsazená. Za návrhem stojí architektonický ateliér Studio acht. Její prosklená ‚pilovitá‘ fasáda maximalizuje přirozené osvětlení. Výstavba budovy přišla na 700 milionů korun.

Budova s 8 850 čtverečními metry splňuje požadavky na pasivní stavbu s minimálním dopadem na životní prostředí. Nabízí chytré kanceláře s inteligentním osvětlením, které se automaticky přizpůsobuje počtu lidí v místnosti, a kontrolu kvality vzduchu řízenou inteligentními systémy pro topení, chlazení, rekuperaci a vlhkost vzduchu. Na střeše budovy I je umístěna přistávací plocha pro drony a bezpilotní systémy, která má v budoucnu umožňovat doručování zásilek právě pomocí těchto strojů (ale legislativa v ČR zatím podobný způsob doručování neumožňuje).

Poslední fáze výstavby v areálu Vlněny zahrnuje budovy K, X a Y. Kancelářská budova K s devíti patry má být hotová na konci roku 2025, dvanáctipatrové obytné budovy X a Y s 255 nájemními byty o dispozicích od 1+kk po 3+kk mají být dokončené v polovině roku 2026.

Zdroj: ČTK

remspace

Prodej nových bytů je více než dvojnásobný, nabídka je ale omezená

Nejnovější data z pražského rezidenčního trhu ukazují výrazný růst zájmu o nové byty. Tento trend je podporován několika faktory, včetně postupného snižování úrokových sazeb, uvolnění podmínek pro získání hypotéky, zlepšení ekonomické situace a rostoucích nájmů. Navíc se na trh vrací poptávka, kterou klienti poslední dva roky odkládali, což přispívá k dalšímu růstu prodejů.

S rostoucí poptávkou po nových bytech rostou i jejich ceny. Přestože se nabídka také mírně zvýšila, stále je nedostatečná. Během období odložené poptávky dokončili investoři přípravu projektů, které nyní uvádějí na trh, kdy se zájem o nové byty naplno rozproudil. „Evidujeme na trhu skutečně živo. Developeři, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, pouští do prodeje další etapy stávajících projektů – jako je například další etapa prodeje rodinných domů v projektu Bydlení Jinočany, nebo ICON Park v Kladně, kde jsme spustili prodej na začátku tohoto měsíce,“ říká Marianna Aydinyan, Head of Business Development v LEXXUS NORTON.

Nové projekty se letos dařilo také více povolovat, což může naznačovat buď vyšší aktivitu před spuštěním nového stavebního zákona, nebo potenciální dlouhodobý trend. I přes tuto zvýšenou aktivitu však trh stále dohání deficit z předchozích let. „Získali jsme exkluzivně do nabídky také několik nových pražských projektů: Rezidenci V Údolí, či Rezidenci ZEN na Praze 8, čtyři další projekty máme nyní ve fázi předprodeje, to znamená, že možnost rezervovat si byt mezi prvními mají výhradně klienti, kteří s námi dlouhodobě řeší realitní transakce,“ doplňuje Marianna Aydinyan.

Zdroj: LEXXUS NORTON

remspace

UBM Development dokončil v Praze stavbu prvních dřevěných vícepodlažních bytových domů

Společnost UBM Development dokončila stavbu prvních vícepodlažních bytových domů ze dřeva v Praze. Projekt Timber Praha, který je součástí areálu Arcus City v Řeporyjích, zahrnuje čtyři budovy. Dvě z nich jsou čtyřpodlažní, dvě mají přízemí a dvě patra. Celkem se v těchto dřevostavbách nachází 62 bytů s průměrnou prodejní cenou 143 000 korun za metr čtvereční.

Nosná konstrukce budov je od přízemí vytvořena ze dřeva, zatímco obvodové stěny jsou z požárních a akustických důvodů opláštěny sádrokartonem. Tři ze čtyř domů mají také výtahové šachty ze dřeva, což je podle zástupců developerské společnosti první svého druhu v České republice. Byty v těchto domech mají dispozice od 1+kk po 4+kk a velikost od 39 do 110 metrů čtverečních. Každý byt disponuje balkonem, terasou nebo předzahrádkou. Součástí domů je také podzemní parkoviště a ve výbavě nechybí tepelná čerpadla, geotermální vrty a fotovoltaické panely.

Všechny čtyři domy jsou vysoké zhruba 15 metrů, aby splňovaly podmínky zákona o požární ochraně z roku 1985, který omezuje výstavbu vyšších dřevostaveb z bezpečnostních důvodů. Podle tohoto zákona musí být začátek posledního patra maximálně 12 metrů vysoko. Vyšší budovy musí obsahovat nehořlavé izolanty třídy A1 nebo A2, jako jsou lamely a minerální vaty.

Vedle UBM se dřevěné veřejné výstavbě v ČR věnuje také švédská Skanska, která staví téměř 80 bytů v pražských Radlicích.

Zdroj vizualizace: ubm-development.com

Zdroj: ČTK

remspace

Zastupitelstvo Brna zamítlo veřejné projednání plánované lanovky

Zastupitelé Brna rozhodli, že projekt lanovky v Brně, která má nahradit zpožděné trolejbusy a zlepšit městskou dopravu, nebude veřejně projednáván. Tento miliardový plán čelí kritice ekologů a části veřejnosti. Petice s téměř šesti tisíci podpisy, která požaduje větší transparentnost projektu, byla sice na zasedání zastupitelstva projednána, ale návrh opozice na veřejnou diskusi byl zamítnut. Většina zastupitelů se zdržela hlasování. Veřejnost tak nadále nemá přístup k podrobnostem projektu, jako jsou odborné analýzy či technologické posudky.

Odpůrci projektu tvrdí, že vedení města je nekonzistentní. Organizátor petice Jan Sychra z České společnosti ornitologické (ČSO) uvedl, že město sice tvrdí, že je otevřeno diskuzi, ale když se navrhne, aby byl projekt projednán veřejně, magistrát to zamítne. ČSO zažalovalo Ministerstvo dopravy kvůli možnému pochybení při schvalování stavby. Soudní rozhodnutí se očekává koncem září.

Ekologové upozorňují, že plánovaná lanovka by mohla ohrozit poslední velké zimoviště havranů a kavek na jižní Moravě. Dopravní podnik města Brna a krajský úřad Jihomoravského kraje sdílí stanovisko, že stavba lanovky nebude mít na místní faunu a flóru žádný negativní dopad.

Radní pro dopravu Petr Kratochvíl argumentuje tím, že lanovky jsou běžnou součástí chráněných oblastí v Česku. Podle něj je důležité oddělit diskusi na téma ochrany přírody od technických a dopravních otázek. Diskuze se vede také o tom, zda je lanovka zcela nezbytná pro městskou dopravu, nebo jde spíše o turistickou atrakci. Lanovka by měla spojit výstaviště s univerzitním kampusem v trase, kterou nyní obsluhují trolejbusy, a ušetřit cestujícím 2 minuty jízdy. Podle magistrátu by mohla denně přepravit až 16 tisíc lidí, přičemž roční provozní náklady by činily přibližně 24 milionů korun.

Zdroj: seznamzpravy.cz

remspace

Žádosti o podporu dostupného bydlení bude možné podávat už v říjnu

Žádosti na dotovanou výstavbu obecního nájemního bydlení s cenově dostupným nájemným bude možné začít podávat již začátkem října, výzva bude vyhlášená v průběhu září. Jak sdělil ředitel Státního fondu podpory investic (SFPI) Daniel Ryšávka, na program dostupného bydlení je pro letošek vyčleněno v rozpočtu 2,5 miliardy korun, do roku 2026 by mělo jít celkem o sedm miliard Kč. Na výstavbu dostupného bydlení chce ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš do rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) přidat na rok 2025 dalších 7 miliard korun.

Podpora na dostupné bydlení ze SFPI má směřovat na stavbu nájemních bytů a lze ji využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze okamžitě použít maximálně na 40 % nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro ČR snížený až o tři procentní body může být až do 65 % ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až 90 % investice. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o ni mohou právnické osoby a územní samosprávné celky.

„Program se týká jak výstavby a rekonstrukcí, tak pro územní samosprávné celky je zde možnost i nákupu. Je zde tedy spolupráce se soukromými investory a developery, kteří buď už projekty mají, nebo jsou bytové domy hotové a města a obce je mohou nakupovat,“ řekl D. Ryšávka.

Zdroj: ČTK

remspace

Poptávka po komerčních nemovitostech v Česku roste, na trhu dominují tuzemští investoři

Několik velkých obchodních center v České republice nyní hledá nové majitele nebo investory. Přesto je to především segment rezidenčních nemovitostí, který v letošním roce posouvá český investiční trh komerčních nemovitostí k hranici 2 miliard eur. Jak druhé čtvrtletí, tak i oba letní měsíce potvrdily vysokou aktivitu domácích fondů a realitních investorů. Český kapitál se v uplynulém kvartálu podílel na více než 90 % všech transakcí. Celkový objem přes 500 milionů eur byl ovlivněn zejména prodejem bývalé centrály Komerční banky na Václavském náměstí v Praze, kterou za 140 milionů eur získalo město Praha jako své budoucí sídlo.

Jakub Holec, ředitel realitní a konzultantské společnosti 108 REAL ESTATE, uvedl, že dominanci domácích investorů lze vysvětlit konzervativním přístupem a přetrvávajícími obavami velkých zahraničních fondů investovat do regionu střední a východní Evropy. V nadcházejících měsících očekává nebývalou aktivitu na investičním trhu, kde je rozjednáno několik významných transakcí a hromadí se další kapitál v nově vzniklých investičních společnostech a fondech.

Podle analýzy společnosti 108 REAL ESTATE jsou v centru zájmu investorů zejména projekty s nájemními byty. Tyto transakce často zahrnují tzv. „forward funding“, kdy developer připraví a řídí výstavbu, zatímco fond projekt financuje a později drží v majetku a pronajímá.

Darek Vodehnal, Senior Associate investičního oddělení 108 REAL ESTATE, upozorňuje na dynamický rozvoj nájemního bydlení, který přilákal pozornost zkušených hráčů, jako jsou fondy AFI a MINT Living. Nově se na trhu profiluje také banka Creditas a další privátní investoři. Na investiční trh však vstupují i noví hráči v oblasti průmyslových nemovitostí, jako je fond Purposia. Další významné transakce realizují i fondy, které se na trhu objevily relativně nedávno, jako například FIO, které do svého portfolia zahrnulo první industriální park – Garbe Chomutov. Na obnovitelné zdroje energie se zaměřuje nově vzniklý plzeňský fond JUFA, nyní investuje i do retailových parků.

Do letošního objemu investic se pravděpodobně promítnou i transakce několika obchodních center, jako je pražský Myslbek nebo brněnská Vaňkovka.

Zdroj: 108 REAL ESTATE

remspace

Česko je druhou nejatraktivnější lokalitou pro průmyslový nearshoring

Podle studie Savills 2024 Nearshoring Index se Česká republika umístila na druhém místě mezi nejatraktivnějšími lokalitami pro nájemce průmyslových prostor, kteří chtějí zkrátit své dodavatelské řetězce prostřednictvím tzv. „nearshoringu“. Na prvním místě je Portugalsko, za druhým Českem je Polsko, čtvrté místo obsadilo Švédsko a pětici uzavírá Japonsko.

Index hodnotí 26 zemí podle kritérií důležitých pro nájemce hledající nové lokality pro zkrácení nebo diverzifikaci dodavatelských řetězců či snížení závislosti na zahraničním dovozu. Mezi hodnocené faktory patří adaptabilita, ekonomické náklady (jako je nájemné, energie a mzdy), celkové podnikatelské prostředí a výkonnost v oblasti ESG (ekologie, společenská odpovědnost a řízení). Při výběru vhodné lokality hrají roli také specifické priority jednotlivých nájemců, kteří mohou preferovat země s vyššími náklady, ale silnějšími ekologickými standardy.

„Země, které mají v našem Nearshoring Indexu dobré výsledky v oblasti ekonomických nákladů, nemají například nejlepší hodnocení v oblasti adaptability, či v podnikatelském prostředí a ESG. Výjimkou je právě Česká republika, Portugalsko a Polsko, které poskytují unikátní kombinaci nízkých nákladů, adaptability a zároveň zajistí nájemcům dostupnost na jednotný evropský trh,“ uvedl Ondřej Míček, vedoucí průmyslového oddělení Savills. Na počátku z „offshoringu“ profitovaly zejména regiony s nízkými náklady, protože společnosti se soustředily především na úsporu výdajů. Vzhledem k narušením dodavatelských řetězců a rostoucímu důrazu na ESG výkonnost však nyní mnoho firem zvažuje i další faktory, ačkoli rozpočet zůstává klíčovým faktorem.

Charlotte Rushton, analytička v Savills World Research, k tomu dodává: „Když se začal objevovat trend nearshoringu, objevily se obavy z rozsáhlého narušení celosvětového dodavatelského řetězce. To se zatím ve větší míře neděje. Výrobní trendy ukazují, že i když firmy přesouvají své provozy do nových lokalit, stále se primárně zaměřují na snižování nákladů, a proto upřednostňují země jako Mexiko a Vietnam. Existují však výjimky: některá odvětví, jako polovodiče, elektromobilita a energetika, jsou citlivější na geopolitické faktory a obchodní politiku. V těchto případech firmy dávají přednost lokalitám s vyšší kvalifikací a vyšší hodnotou výroby, jako jsou Švédsko, Spojené království a Spojené státy.“

Zdroj: Savills.cz

remspace

Od ledna do června 2024 se dokončilo či připravilo 2 500 vybavených nájemních bytů

V první polovině letošního roku bylo dokončeno nebo připraveno 2 500 nových bytů určených k nájemnímu bydlení. Počet institucionálních nájemních bytů (plně či částečně vybavených bytů provozovaných většími subjekty) v České republice vzrostl na 11 700. V pololetí investoři oznámili čtyři transakce v hodnotě 4,5 miliardy Kč, z kterých v Praze vznikne 1 173 nájemních bytů. Nájemné je v těchto bytech tradičně vyšší než průměrné. To ale v pololetí kleslo, v hlavním městě konkrétně meziročně o 3 % na 525 korun za m2. Je tedy zhruba o 120 korun vyšší, než je průměrné nájemné v Praze. Vyplývá to z reportu společnosti BTR Consulting.

BTR Consulting v Praze sleduje tři základní segmenty institucionálního nájemního bydlení:

1. ‚build to rent‘ (BTR) – moderní projekty nájemních domů pod jedním institucionálním vlastníkem

2. ‚co-living‘ – vyznačují se sdílenými prostory, kde si mohou nájemci společně vařit a trávit volný čas

3. moderní projekty zaměřené na spolubydlení studentů

V Praze je aktuálně 18 BTR projektů s téměř 2 750 byty. V hlavním městě převládají nájemní projekty, které byly předělány z projektů dříve určených k prodeji. Nejvíce zastoupenými a nejžádanějšími jsou dispozice 1+kk (40 %). Průměrná velikost pražského BTR bytu je 51 m2. V Praze existují 2 co-livingové projekty s 325 byty a 7 projektů moderních studentských ubytovacích bytů s 1 718 lůžky. V obou případech je průměrné nájemné přibližně 1 000 Kč za m2.

Zdroj: ČTK

remspace

Penta zahájila výstavbu projektu Mocca v Praze

Penta Real Estate zahájila výstavbu 290 bytů o dispozicích od 1+kk po 5+kk v projektu Mocca v pražských Vysočanech. Projekt bude stát mezi ulicemi Sokolovská a Drahobejlova, nedaleko stanice metra Českomoravská. „Vysočany se mění z někdejší průmyslové čtvrti na jedno z nejlepších míst k životu v širším centru Prahy, a my se na této proměně rozhodně chceme podílet,“ uvedl ředitel Penta Real Estate pro ČR David Musil. Rezidence svou architekturou podle Penty naváže na historii místa, kde se již od roku 1922 pražila káva značky Julius Meinl.

Za architektonickým návrhem stojí ateliér ADNS architekti. Při výstavbě budou využity materiály od předních výrobců keramiky, velkoformátových obkladů, dlažeb a koupelnových baterií. Dřevěná okna budou vybavena izolačními trojskly. Všechny byty budou mít třívrstvé dřevěné podlahy, teplovodní podlahové topení a technologii výměny vzduchu s rekuperací tepla šetřící náklady na vytápění, některé byty budou mít také klimatizační jednotky a předokenní elektrické žaluzie. Uprostřed projektu vznikne také soukromý vnitroblok se zelení a stromy o velikosti 2300 metrů čtverečních. Součástí dvora by pak měly být také lavičky, odpočinkové zóny a altán.

Zdroj: Penta Real Estate

„Těžíme z oživení trhu, klesajících hypoték a především z toho, že stavíme architektonicky zajímavý projekt na jednom z nejhezčích míst ve Vysočanech,“ řekl obchodní ředitel Penty Real Estate Pavel Streblov.

Zdroj: ČTK

remspace

Praha 3 vypíše architektonickou soutěž na bytové domy u nákladového nádraží

Praha 3 plánuje vypsat architektonickou soutěž na soubor domů, který chce postavit na pozemcích v blízkosti areálu Nákladového nádraží Žižkov. Radní městské části nedávno schválili, že radnice podá na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) žádost o dotaci z Národního pánu obnovy na zajištění soutěže a projektové dokumentace staveb.

Domy by měly v budoucnu vyrůst v jižní části stavebního bloku vymezeného ulicemi Na Viktorce a u Staré cihelny. Náklady na soutěž a následné vytvoření projektu městská část odhaduje na 12,1 milionu korun, z toho deset milionů chce získat z dotace. Přípravu soutěže již v minulosti městská část schválila, ale následně přerušila kvůli tomu, že na stavbu nesehnala peníze.

Zdroj: ČTK

remspace