Studenti ČVUT poprvé obhajovali své práce ve virtuální realitě

„Stavební fakulta ČVUT v Praze je otevřená inovaci,“ řekl duchovní otec tvůrčí platformy Wearrecho – unikátního software virtuální reality, ve kterém studenti ČVUT obhajovali své bakalářské práce ve VR. Obhajoba bakalářské práce je velkým krokem pro každého studenta. Je to výsledek půlroční práce, ke které čtyřleté bakalářské studium směřuje. S rychlým tempem inovací je nyní možné obhajobu provést ve virtuální realitě, a co víc – ve Wearrecho.

Potenciál využití umělé inteligence v architektuře: dokáže nahradit kreativitu architekta?

Tak zvaná umělá inteligence (AI) prochází v posledních letech, zejména od popularizace ChatGPT, obrovským rozvojem. To neplatí pro její využití v oboru architektury a developmentu. Architekt Michal Šourek v článku Unleashing the Potential of Artificial Intelligence in Architecture And Development of the Built Environment: From Misconceptions to Productive Prospects poukazuje na dosavadní roztříštěnost využití AI v architektuře a navrhuje možnosti jejího využití v budoucnosti.

Pět pohledů odborníků na udržitelnou výstavbu, 2. část

"Důležitější než technologie je promyšlený návrh budovy." "Místo udržitelnosti tu zasklíváme jako v Dubaji!" "ESG je nástrojem, jak rozhýbat firmy, aby se o udržitelnost začaly zajímat." Tyto myšlenky a další názory jsme mohli slyšet od řečníků 2. panelu s názvem Cesty k bezemisním budovám na 2. ročníku konference REAL ESTATE MARKET: UDRŽITELNÁ VÝSTAVBA JAKO INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST.

Průhledné dřevo: budoucnost ekologických stavebních materiálů?

Dřevo, starobylý a osvědčený stavební materiál, podstoupilo revoluční transformaci. Zatímco bylo tradičně vnímáno jako materiál, který není průhledný, výzkumníci z Energetického výzkumného centra University of Maryland a Královského technologického ústavu ve Švédsku objevili způsoby, jak tuto vlastnost změnit. Tento materiál není nyní jen průsvitný, ale je také pevnější, lehčí a lépe izoluje teplo než tradiční sklo.

Udržitelně dnes už nestačí – jakou roli hraje při výstavbě/renovaci chytrý návrh?

S očekávaným opětovným zpřísněním požadavků na výstavbu nových budov i na renovaci stávajících bude ještě větší tlak kladen na změnu způsobu, jakým budou budovy navrhovány. Energetická optimalizace, která zohledňuje tvar nebo orientaci budovy, se tímto stává nedílnou součástí projektu už ve fázi studie. Dosažení budovy s nulovými emisemi zajistí koncepční návrh, kvalitní obálka budovy, úsporné technologie a využití OZE.

Nová studie určila TOP 15 % energeticky nejúspornějších budov v ČR

Český trh nemovitostí stojí před výzvou: jak dosáhnout energetické účinnosti a splnit požadavky udržitelné výstavby, které definuje Taxonomie EU? Nová studie, zveřejněná z iniciativy České spořitelny, zpracovaná poradenskými společnostmi CEVRE Consultants a EnergySim a pod záštitou České bankovní asociace (ČBA), České rady pro udržitelné budovy (CZGBC) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), přináší jasný návod a klíčová data pro majitele nemovitostí, banky i investory.

Dekarbonizace stavebnictví v Česku: Zero Carbon Roadmap ukazuje cestu k udržitelné budoucnosti

Česká republika čelí výzvě dosáhnout evropského cíle stát se do roku 2050 uhlíkově neutrálním kontinentem. Na základě toho Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) představila klíčový dokument – Zero Carbon Roadmap, který identifikuje konkrétní kroky a plán opatření nezbytných k dosažení uhlíkově neutrálního prostředí v českém stavebnictví.

Re-generativní AI a její potenciál v komerčním real estate

Využití umělé inteligence v real estate není novinkou. Používání strojového učení (ML) a jazykového zpracování v celé řadě funkčních oblastí je v praxi po desetiletí. Nicméně tento tradiční rozsah má svá omezení a ponechává většinu kreativních disciplín na lidském myšlení. S nástupem generativní AI se však zdá, že automatizace kreativity a představivosti může být realitou dříve, než jsme čekali.

Passerinvest Group jde zelenému rozvoji naproti

Passerinvest Group, česká investiční a developerská společnost, nedávno představila svou ESG strategii, která zahrnuje cíle v oblasti životního prostředí, sociální odpovědnosti a transparentního řízení. Martin Unger, technický ředitel Passerinvest Group, zdůraznil, že společnost nejen reaguje na současné trendy, ale aktivně předstupuje s konkrétními cíli a plány pro budoucnost. Představení ESG strategie a cílů poukazuje na odpovědnost, se kterou Passerinvest přistupuje ke globálním problémům.

Moderní technologie oživují stárnoucí kancelářské budovy ve střední a východní Evropě

Studie ExCEEding Borders - Technologie jako lék na stárnoucí nabídku kanceláří - reflektuje další rok a přináší cenné poznatky o prostředí kancelářského sektoru ve střední a východní Evropě (CEE). Zpráva společnosti Colliers pokrývá klíčové kancelářské trhy ve 12 zemích CEE, od Albánie po Ukrajinu. Tato komplexní přehlídka každého trhu poskytuje náhledy jak na současné, tak budoucí faktory ovlivňující celý sektor.

Veřejné dřevostavby přispívají k dekarbonizaci. V Česku je brzdí legislativa

Výstavba budov ze dřeva se stává klíčovým prvkem snahy o dekarbonizaci stavebního průmyslu. Zatímco v mnoha zahraničních zemích tato oblast vzkvétá, v České republice je tento trend brzděn především legislativními překážkami. I přes požární omezení výšky dřevostaveb se však postupně rozvíjí a odborníci zdůrazňují jeho klíčový přínos pro ochranu životního prostředí.

Kdy přestává Excel stačit na řízení projektů

Říká o sobě, že rád pomáhá zlepšovat projektové řízení. A že z každé položky, kterou firma ve svém projektu má, je dobré vytěžit něco dalšího pro svůj rozvoj a růst. A pokud možno, by se u toho člověk neměl zbytečně nadřít. S Jaroslavem Kubošem jsme si povídali o možnostech a limitech Excelu a také o tom, kdy je pravý čas sáhnout po sofistikovanějších systémech.

5 otázek o AI pro Martina Švíka

"Neexistuje odvětví, které AI není nebo nebude ovlivněno. AI a automatizace se prosazuje naprosto ve všech odvětvích - ve zdravotnictví, v nákupních střediscích, v továrnách, v zemědělství i v bankách," říká Martin Švík, technický ředitel pro region střední, severní a východní Evropy ve společnosti IBM.

Digitalizace stavebního řízení – dočkáme se někdy?

157. země světa. Tak nazývá svou studii o průběhu digitalizace v České republice společnost Datarun. Studie byla vydaná v září letošního roku a zabývá se skutečným stavem digitalizace stavebního řízení, který vláda slibuje stavebníkům již dlouho. Avšak i po zlomovém roce 2023 mají ambice vlády od reality daleko.

5 otázek o AI pro Ivana Bartoše

"Důsledná ochrana osobních údajů není jen hypotetickou možností, ale musí být nevyhnutelnou realitou. Veřejné služby musí jít příkladem... Je jasné, že AI musí být vytrénovaná na neutrálních datech a na osobních datech se již trénovat nesmí," říká o bezpečnosti a kybernetické ochraně Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj.

5 otázek o AI pro Petra Michálka

"Umělou inteligenci jsme testovali například v rámci prvotního návrhu urbanistického řešení. I přes velmi inspirativní výsledky však nebylo možné návrhy rovnou použít", říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential. Přemýšlí tak o tom, jak využít umělou inteligenci v oblasti real estate.

5 otázek o AI pro Tomáše Mikolova

"Naše soukromí by mělo být chráněno nezávisle na tom, jestli naše data zpracovávají AI algoritmy, nebo nějaké jiné. Pokud jde o AI oblast, tak bych rád, kdyby bylo chráněno nejen naše soukromí, ale kdybychom se snažili chránit i své ekonomické zájmy", tak přemýšlí o umělé inteligenci Tomáš Mikolov, vědec v oboru umělé inteligence, který přišel s nápadem, jak významně vylepšit Google Translate pomocí neuronových jazykových modelů.

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři