„Industriál“ dnes táhne industrie

Už od druhého pololetí roku 2022 je v sektoru logistiky dobře patrný nárůst poptávek po pronájmech prostor ze strany výrobních firem. V prvním letošním čtvrtletí jejich realizace představovala podle statistik společnosti Savills dokonce už 57 % z celkové pronajaté plochy v segmentu skladových a průmyslových prostor.

Nearshoring – šance pro český industriál

Po období, kdy bylo pro výrobce z mnoha důvodů výhodné mít své produkční kapacity mimo Evropu, přichází na řadu „nearshoring“ - přesun výroby blíž zákazníkům, zpět do Evropy. Podle analýzy poradenské společnosti Cushman & Wakefield „Nearshoring“ je pro tyto účely region střední a východní Evropy (CEE) jednou z ideálních destinací.

Co letos čeká „industriál“ a „retail“?

Domácí realitní trh dnes a nejspíš ani zítra ani zdaleka není a nebude jednotným, homogenním seskupením či útvarem – jeho různé segmenty se nacházejí v často velmi odlišných situacích a tedy mají i jiné perspektivy. Analýza poradenské společnosti Knight Frank takové diference dobře dokládá – v tomto případě na aktuálním stavu a pravděpodobném dalším vývoji segmentu logistiky a maloobchodu.

Náklady na skladování rostou v Praze enormně

Poptávka po skladových kapacitách v důsledku pandemie prudce vzrostla a s tím samozřejmě i ceny. Průměrné náklady na skladování napříč 52 světovými trhy podle analýzy poradenské společnosti Savills vzrostly mezi červnem 2021 a červnem letošního roku o 8,4 %. Z tohoto průměru se však naprosto vymyká Praha, kde se jedná o vzestup těchto výdajů o takřka 36 %.

Český „industriál“ překonal hranici 10 000 000 metrů čtverečních

I ve druhém čtvrtletí letošního dramatického roku segment skladových a průmyslových prostor nadále vykazuje excelentní kondici. Mimo jiné překonal magickou hranici 10 000 000 „čtverců“, dosáhl rekordní úrovně realizované poptávky a vykazuje také vysokou intenzitu výstavby. A tuto bilanci příznačně „doplňuje“ záměr společnosti Accolade a Panattoni postavit v Chebu největší domácí halu o ploše 233 700 metrů čtverečních.

Evropský „industrál“ vykazuje hvězdný růst

Investice do evropského sektoru skladových a průmyslových prostor jsou zatím i v roce 2022 silné – podle statistik poradenské společnosti Savills v prvním čtvrtletí dosáhly částky 14,3 mld. eur, a to po rekordních 11,5 miliardách v prvním čtvrtletí předchozího roku.

Accolade míří na Karlovarsko

Skupina Accolade, která se zaměřuje na investice do skladových a průmyslových areálů, aktuálně v Karlovarském kraji investuje do jejich výstavby přes šest miliard korun. Do portfolia skupiny patří nyní v regionu dva průmyslové parky u Chebu a další tři jsou přímo v tomto městě ve stadiu přípravy nebo již ve výstavbě.

„Industriál“ v rekordní náladě

Na český trh průmyslových a skladových prostor bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku dodáno rekordní množství nových kapacit. Růst trhu a oživení průmyslové výroby tak nezastavily ani výpadky v dodavatelských řetězcích. Přitom i tento kvartál pokračoval prudký nárůst nájemného v téměř celé republice.

Logistika: Praha je „vyprodaná“!

Podle nejnovější analýzy společnosti Savills byl rok 2021 pro český trh skladových a výrobních prostor z hlediska aktivity nájemců historicky nejlepším obdobím, a to i přes nízký objem dokončené výstavby a extrémně nízkou míru neobsazenosti.

Prudký rozvoj e-commerce logistice svědčí

Raketová expanze e-commerce – odpověď „retailu“ na pandemii - nadále zvyšuje poptávku po průmyslových a skladových nemovitostech v celé Evropě, přičemž v roce 2021 bylo v tomto sektoru dosaženo nových rekordů jak v oblasti investic, tak i pronájmu.

Logistika: e-commerce akceleruje výstavbu

V prvním čtvrtletí vzrostly tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v České republice mezičtvrtletně nejvíce za posledních deset let. Je to dáno nejen zdlouhavým povolovacím procesem, tedy jedním z faktorů velkého převisu poptávky nad nabídkou, ale také nadstandardním zájmem investorů, dostupným financováním a zdražováním…

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři