Penta postaví v centru Bratislavy novou rezidenční lokalitu

Penta Investments představila plán na výstavbu nového bloku v centru Bratislavy, navrženého italským studiem Stefana Boeriho, které je známé svou vertikální zahradou na budovách v Miláně. Pod heslem „Netvoříme bydlení, ale domov„ vybrala Penta architekty pro jeden z posledních nezastavěných pozemků v centru slovenské metropole. Projekt bude zahrnovat tři hektary poblíž Dunaje a Starého Města, historicky významné průmyslové oblasti, která byla během druhé světové války cílem prvního náletu na město.

Přestavba kanceláří na byty: inspirujeme se americkým řešením bytové krize?

Poloprázdné kancelářské budovy, které se po pandemii covidu-19 nepodařilo znovu naplnit pracovníky, a zároveň nedostatek dostupného bydlení – to je realita mnoha měst ve Spojených státech amerických. Tato situace vedla k fenoménu tzv. „zombie towers“, tedy prázdných kancelářských budov. Podle analýz ratingové agentury Moody’s je v USA nejvíce prázdných kancelářských prostor od roku 1979. Zároveň však chybí asi 5,5 milionu bytových jednotek, což ztěžuje situaci na trhu s bydlením.

Fenomén NIMBY: Proč lidé brání výstavbě ve svém okolí a jak to ovlivní veřejné stavby?

Každá nová výstavba, ať už jde o developerský projekt, stavbu infrastruktury, nebo třeba novou školu, vyžaduje zjišťování postojů obyvatel dotčené oblasti. Ačkoliv jsou názory místních obyvatel důležité, nekonstruktivní odpor může zabrzdit i velmi potřebné stavby na desítky let. Tento jev je známý jako fenomén NIMBY (Not In My Backyard), tedy „ne na mém dvorku“.

Jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničním, 2. část

Zeptali jsme se odborníků na to, jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničím a jak se liší trendy a preference trhu u nás a mimo naše hranice? Jaká opatření by měla Česká republika přijmout pro podporu rozvoje developmentu a českého byznysu a zajištění příznivých podmínek pro vstup zahraničních investorů na trh? Které země jsou aktuálně rájem pro investory a kam byste své podnikání rádi rozšířili? Další zajímavé odpovědi se dozvíte již 22. 5. 2024 na 1. ročníku EUROPEAN REAL ESTATE SUMMIT: BUILDING THE FUTURE OF PROPERTY ve WorkLounge Prague, Na Příkopě 14, Panská 2, Praha 1.

Jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničním, 1. část

Zeptali jsme se odborníků na to, jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničím a jak se liší trendy a preference trhu u nás a mimo naše hranice? Jaká opatření by měla Česká republika přijmout pro podporu rozvoje developmentu a českého byznysu a zajištění příznivých podmínek pro vstup zahraničních investorů na trh? Které země jsou aktuálně rájem pro investory a kam byste své podnikání rádi rozšířili? Další zajímavé odpovědi se dozvíte již 22. 5. 2024 na 1. ročníku EUROPEAN REAL ESTATE SUMMIT: BUILDING THE FUTURE OF PROPERTY ve WorkLounge Prague, Na Příkopě 14, Panská 2, Praha 1.

DPP vystoupí z projektu Nové Holešovice následkem kauzy Dozimetr

Pražský dopravní podnik (DPP) si nechává vypracovat materiály o vystoupení ze společného projektu Nové Holešovice s firmami Karlín Group a CPI Property Group. Důvodem je podezření na propojení některých osob z kauzy Dozimetr a plánovanou výstavbou v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice. ČTK to sdělil primátorův náměstek Zdeněk Hřib.

Sekyra Group mění tvář industriálního Smíchova

Smíchov City, moderní výstavba v samém centru Prahy, přinese městu novou plně funkční čtvrť. Součástí budou obytné bloky, komerční budovy, ale i kvalitní veřejný prostor. Na realizaci se podílí řada tuzemských i zahraničních architektů. Jedná se o největší projekt v moderních dějinách Prahy.

Ze zanedbaného brownfieldu bude srdce Prahy 7

Pražskou čtvrť Holešovice – Bubny-Zátory, která byla poslední roky zanedbávaná, čeká razantní proměna. Díky strategickému umístění blízko centra a rozsáhlému území má potenciál stát se novým srdcem Prahy 7. Drážní objekty bývalého nádraží v současnosti brání propojení Letné a Holešovic, ale v budoucnu by se brownfield měl stát novým domovem pro 25 000 obyvatel, nabídnout 11 000 nových bytů, vytvořit 29 000 pracovních míst a poskytnout 5 000 míst pro žáky ve školách.

Nákladové nádraží Žižkov: transformace zanedbaného brownfieldu do moderní městské čtvrti

Nákladové nádraží Žižkov, nacházející se na rozloze zhruba 33 hektarů, bylo vybudováno v roce 1930. Sloužilo jako nákladové nádraží až do roku 2002, kdy byl jeho provoz ukončen. Přestože prošlo minimální údržbou, zachovaly se jednotlivé objekty v dobrém technickém stavu, což vedlo k jejich zapsání na seznam národních kulturních památek v roce 2013.

Nový Hlavák pod záštitou Penta Real Estate

Na Žižkově se bude stavět! Společnost Penta Real Estate ve spolupráci s Českými drahami a projekční firmou Sudop plánují postavit blok domů nad kolejištěm hlavního nádraží v Praze. Celá výstavba vyjde na několik miliard korun.
Nový Hlavák

Stavebnictví: nepříliš růžové perspektivy

Vývoj trhu stavebních prací se v průběhu letošního léta otočil do záporných čísel. Meziroční srovnání stavební produkce podle dat ČSÚ (klouzavý rok za posledních 12 měsíců zpětně) vygenerovalo meziroční pokles −1,4 %. Kapacity stavebních firem jsou přitom aktuálně vytížené na 92 %.

Druhé jádro pudla výstavby

„Ano, váš projekt je v souladu s územním plánem, ale my to tu nechceme!“ nebo „Sice to není naše území, ale lidé přes nás budou jezdit do centra, to se nám nelíbí!“. K oběma výrokům představitelů městské části dodejme ještě to, co v nich nebylo vyjádřeno explicitně: „A proto uděláme všechno, aby se váš záměr nerealizoval!“

Trh projektových prací čeká stagnace

Podle odhadů projektových firem letos jejich produkce poroste pouze nepatrně, a to o 0,5 %. Kapacity projektantů jsou přitom vytíženy na 93 %, z dlouhodobého hlediska jde ale o nižší úroveň než před třemi lety. Pouze mírné oživení (1,2 %) trhu projektových prací lze očekávat příští rok. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research se zaměřením na rezidenční development.

Rezidenční development a nájemní bydlení

Management většiny developerských společností se domnívá, že o nájemní bydlení bude v blízké době větší zájem než o bydlení vlastnické. V pozadí je mimo jiné ztížená dostupnost hypoték, proto se také řada bytových projektů, původně určených k prodeji, bude nabízet jako nájemní byty.

Růst cen stavebního materiálu se zpomalí

Podle většiny ředitelů stavebních společností (58 %) se tempo růstu cen stavebního materiálu v následujícím roce již zpomalí, a to prakticky na úroveň očekávané inflace. Stavební společnosti (80 %) také proto nenakupují materiál do zásoby, nicméně 46 % z nich aktivně hledá dodavatele i v zahraničí a takřka polovina účastníků citované ankety (47 %) očekává širší využívání alternativních ekologických materiálů. To vše vyplývá z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2023, zpracované společností CEEC Research.

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři