Vltavská filharmonie: méně originality za více peněz?

„Dostali jsme se do fáze, kdy projekt přestává být snem,” řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). A skutečně – máme zpracovanou projektovou dokumentaci a dokončenou architektonickou studii, příští rok na podzim by město mělo začít žádat o stavební povolení. Byla podána žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), která se nyní projednává. Vltavská filharmonie se předpokládaného harmonogramu drží, otevření je stále naplánováno na rok 2033, ale rozpočet se proměnil – z původních 9,4 miliardy narostl na 11,65 miliardy korun.

Podle Martina Krupauera, vedoucího projektového týmu, se na nárůstu cen podílí inflace, ceny stavebních materiálů i náklady na dopracování podrobné architektonické studie. Objem budovy se zvětšil o 13 %, poskytne tři koncertní sály – jeden velký koncertní pro asi 1 800 sedících lidí, druhý komorní s 500 místy k sezení a stání a třetí multifunkční, do kterého se vejde 620 sedících nebo 1 200 stojících lidí.

Kromě samotné filharmonie bude projekt zahrnovat také další stavební úpravy. Patří sem automobilový tunel na nábřeží Kapitána Jaroše, úpravy nábřeží, změny v dopravní infrastruktuře, jako je přeložka tramvajové trati, výstavba nových křižovatek a nového vestibulu metra. Součástí plánu je také nový most propojující Negrelliho viadukt, který bude sloužit nejen železniční dopravě, ale i chodcům. Tento most vznikne v rámci modernizace železnice na Kladno a letiště.

Magistrát usiluje o spolufinancování projektu státem a zvažuje zapojení soukromých investorů. „Jedná se o nárůst o 11,5 %, který byl Komisí hlavního města Prahy pro výstavbu Vltavské filharmonie a Radou hlavního města Prahy v září 2024 akceptován,” řekl ke zdražení projektu Martin Krupauer. „Financování projektu bude vícezdrojové, na nejvhodnějším řešení se pracuje.“

Nebylo by to koneckonců poprvé v historii Evropy, co se výstavba kulturně významné filharmonie prodražila oproti původnímu návrhu. Např. výstavba Elbphilharmonie v Hamburku zdražila kvůli několika faktorům skoro dvanáctinásobně. Původní odhad nákladů byl kolem 77 milionů eur, ale konečná cena se vyšplhala na 866 milionů eur. Hlavními důvody byly změny v designu, špatné plánování a technické problémy během výstavby.

Projekt se stal symbolem špatného řízení veřejných zakázek a vedl ke kritice transparentnosti ve veřejných projektech. Zda pražskou filharmonii čeká podobný osud, zjistíme nejdříve u dalšího milníku v roce 2026, kdy by město mělo mít hotovou dokumentaci a stavební povolení, aby se v roce 2027 mohlo začít stavět.

Když vyšel na světlo vítězný návrh pro pražskou filharmonii, celá Praha zadržela dech. Teď se zdá, že lapáme po dechu ještě jednou – tentokrát z jiného důvodu. „Má potenciál stát se jednou z nejkrásnějších budov Prahy, potažmo světa,“ řekl o filharmonii dánský architekt Bjarke Ingels. Nejoriginálnější ale asi ne, protože dvě stavby jí podobné už existují: jedna zatím na papíře a jedna bude dostavěná v roce 2025.

Jedná se jednak o Suzhou muzeum současného umění, také od ateliéru BIG. Design svými zkosenými střechami a prosklenými stěnami filharmonii nápadně připomíná, byť se liší koncepcí – Suzhou muzeum současného umění je 12 pavilonů propojených zahradou, Vltavská filharmonie je solitérní stavbou.

Zdroj: www.archdaily.com

Druhá stavba se nachází v Jižní Koreji, soutěž o její návrh vyhrálo na jaře dánské studio 3XN ve spolupráci s místními architekty SIAPLAN a MDA. V Chungnam Art Centre mají překrývající střechy zase symbolizovat pohyb a umělecký výraz.

Zdroj: www.archdaily.com

Když obě stavby srovnáme s Vltavskou filharmonií, jistá podobnost tu je. Může se, v případě BIG ateliéru, jednat o autorský rukopis, nebo v případě obou budov o trendy v moderní architektuře. Architektonické řešení Vltavské filharmonie se vyvíjí: nad soutěžními vizualizacemi odborná veřejnost pochybovala o proveditelnosti subtilních sloupů podpírajících levitující přesahy střech. Další vizualizace reprezentuje aktuální stav – po dopracování návrhu stavby: vyvrací pochybnosti, nebo je potvrzuje? Změnily se proporce sloupů? Ztratila budova něco ze svého kouzla?

Zdroj: www.big.dk
Zdroj: www.linkedin.com

Zdroj úvodní vizualizace: www.big.dk

Zdroje: ČTK, aktuálně.cz

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři