Tomáš Vavřík: „Sazby hypoték se pod 2 % možná už nikdy nedostanou.“

„Pokud má zákazník dostatek zdrojů a má možnost vzít si hypotéku, měl by to udělat právě teď,” zhodnocuje aktuální situaci na trhu Tomáš Vavřík, CEO a zakladatel společnosti DOMOPLAN. Tato mezinárodní developerská společnost aktuálně rozšiřuje svou výstavbu v Brně o dalších 200 nových bytů.

Jak vnímáte aktuální situaci na realitním trhu a jaké jsou podle Vás výhledy na příští rok?

Reality byly, jsou a vždy budou dobrou investicí, ale ani tomuto jinak velmi stabilnímu odvětví se nevyhýbají občasně výkyvy. Patrně největším výkyvem od roku 2009 jsme si prošli v loňském roce a dnes už je situace o poznání pozitivnější. S prvním poklesem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů jsme zaznamenali mírné oživení a od té doby se situace na trhu zlepšuje.

Sazby hypoték se sice drží pořád relativně vysoko, ale dnešní kupující si zkrátka musí zvyknout, že na úroveň pod 2 % se ještě hodně dlouho, a možná už nikdy, nedostanou. Ceny materiálů a stavebních prací naopak dramaticky rostly a tento růst se dá očekávat i v dalších letech. Z toho jednoznačně vyplývá, že pokud má zákazník dostatek zdrojů a má možnost vzít si hypotéku, měl by to udělat právě teď.

V příštím roce pak očekáváme ještě výraznější zájem ze strany kupujících, ale na druhou musíme brát v potaz zjevnou skutečnost, že geopolitická situace je velmi nestabilní a obavy lidí o budoucí vývoj ve světě a na finančních trzích může mít na jejich rozhodování zásadní vliv.

Jaké kroky považujete za klíčové pro zajištění dostupného bydlení?

Poptávka dlouhodobě převyšující nabídku, což je bohužel naším dlouhodobým problémem. Až v poslední době vidíme podporu ze strany státu ve věci budování dostupného bydlení, jako je například dotačně úvěrový program Dostupné bydlení, který by měl prostřednictvím Státního fondu podpory investic vyčlenit do poloviny roku 2026 až 7 miliard korun na zvýhodněné úvěry pro obce, právnické osoby, kraje a další subjekty na stavby dostupného bydlení.

Je to určitě dobrý krok a cokoliv, co pomůže poměr mezi poptávkou a nabídkou na realitním trhu snižovat, chválíme, ale developerům by nejvíce pomohlo, kdyby mohli začít stavět své projekty rychle a nečekat na první stavební práce deset let a více. My sami máme ve výstavbě šest projektů, dva projekty jsou v prodeji a dalších několik máme v přípravě. Mohli bychom jich mít více, ale nejistota a zdlouhavé řízení je opravdu limitující.

Nový stavební zákon platí již dva měsíce – má šanci zjednodušit a zrychlit povolování staveb, nebo jsou na místě obavy z opaku? A jaké jsou podle Vás další kroky pro zrychlení a zefektivnění výstavby v Česku?

Hlavní myšlenka nového stavebního zákona je samozřejmě ušlechtilá a v případě, že by všechno fungovalo, jak má, zrychlilo a zjednodušilo by to celý povolovací proces. Jaká je ale realita, vidíme sami. Před časem jsem v jednom odborném panelu na otázku, jestli se stavební řízení od 1.7. zrychlí a zjednoduší, odpověděl, že očekávám absolutní paralýzu Stavebních úřadů, která může trvat rok a déle.
Strašně rád bych se mýlil, ale zatím je ten stav ještě horší, než jsem si myslel. Vůbec za to ale nemohou úředníci, ti dělají, co mohou, ale obrazně řečeno vypnout natvrdo něco, co funguje a nahradit to něčím, co není odzkoušené, prostě nemohlo dopadnout dobře. Až bude všechno fungovat tak, jak má, stavební řízení bude rychlejší, ale kdy tomu tak bude, nikdo neví. A opět, celý proces se zrychlí jen digitalizací a rychlým schvalovacím procesem.

Do stavebního řízení dnes navíc zasahuje velké množství subjektů, na všechno jsou neúměrně dlouhé termíny k vyjádření a následná odvolání pak činí ze získání stavebního povolení mnohaletý proces. Ten stojí developery obrovské peníze, jenž ve výsledku prodražují a zdržují celou výstavbu. A přitom by stačilo hledat inspiraci v zemích kolem nás, kde to funguje, a stavební řízení trvá běžně polovinu času i méně.

Zdroj: ibrno.cz

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři