Sedm miliard korun do nájemního bydlení: Vláda schválila program pro podporu investic do dostupných bytů

Zájem o nové byty v Praze v letošním roce roste, a to i přestože stále zdražují. Za první pololetí letošního roku se v hlavním městě prodalo 3 500 bytů v novostavbách, meziročně více než dvojnásobek. Zároveň se jedná o třetí největší počet prodaných bytů za deset let. Nabídková cena nových bytů na konci druhého čtvrtletí činila 156 780 Kč za metr čtvereční. Od začátku roku cena vzrostla téměř o 3 % a je v současnosti historicky nejvyšší.

S aktuálními cenami nemovitostí i inflací přestává být bydlení v současnosti dostupné pro 154 tisíc obyvatel. Ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi, kterých v nevyhovujících podmínkách vyrůstá zhruba 61 tisíc.

Jako odpověď na rostoucí krizi bydlení vláda schválila program na podporu investic obcí a krajů do dostupných nájemních bytů. Program, který odstartuje v říjnu, nabídne do poloviny roku 2026 až sedm miliard korun na podporu výstavby a nákupu obecních a krajských nájemních bytů. Dalších 3,5 miliardy korun by měla od příštího roku uvolnit Národní rozvojová banka.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že podpora nebude čistě dotační, ale bude založena na využívání návratných finančních nástrojů, jako jsou výhodné půjčky. „Je to investiční příležitost pro obce a kraje, které budou moct stavět nebo nakupovat dostupné byty pro pronájem lidem,“ řekl I. Bartoš. Program by měl pomoci zejména mladým rodinám, seniorům a dalším skupinám ohroženým bytovou nouzí. Zároveň umožní obcím a krajům udržet pracovníky v důležitých profesích, jako jsou zdravotníci, učitelé nebo policisté.

V takových bytech by nájemné nemělo v prvním roce přesáhnout náklady spojené s výstavbou nebo pořízením a provozem bytu. V dalších letech se nájemné může zvyšovat pouze o inflaci, maximálně však o čtyři procenta ročně. Nájemní smlouvy budou zpravidla uzavírány na dva roky s možností prodloužení.

Program navazuje na nově schválenou novelu zákona, která definuje pravidla pro dostupné bydlení. „Zákon o podpoře bydlení je dlouhodobá systémová změna, kterou nemá smysl chystat na jediné volební období. Z toho důvodu pro nás bylo důležité najít společnou řeč a získat co nejširší podporu mezi různými partnery. Do přípravy jsme zapojili například Svaz měst a obcí ČR, Asociaci krajů a celou řadu neziskových organizací. Jsou to hlavně obce, které budou nástroje zákona využívat, proto jsme se jim snažili co nejvíce vyjít vstříc,“ shrnul dva roky intenzivních příprav Ivan Bartoš.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři