Přestavba kanceláří na byty: inspirujeme se americkým řešením bytové krize?

Poloprázdné kancelářské budovy, které se po pandemii covidu-19 nepodařilo znovu naplnit pracovníky, a zároveň nedostatek dostupného bydlení – to je realita mnoha měst ve Spojených státech amerických. Tato situace vedla k fenoménu tzv. „zombie towers“, tedy prázdných kancelářských budov. Podle analýz ratingové agentury Moody’s je v USA nejvíce prázdných kancelářských prostor od roku 1979. Zároveň však chybí asi 5,5 milionu bytových jednotek, což ztěžuje situaci na trhu s bydlením.

Americká města hledají řešení v přeměně prázdných kanceláří na rezidence. Federální vláda Spojených států vyčlenila miliardy dolarů na financování těchto přestaveb. „V některých částech USA, jako je Kalifornie, Washington, D.C., Chicago, New York nebo Pittsburgh, dostávají majitelé kancelářských budov pobídky na přeměnu kanceláří na cenově dostupné bydlení,“ popisuje Kamila Breen z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Výsledky těchto pobídek se již projevují. Podle studie společnosti RentCafe vznikne letos ve velkých amerických městech přestavbou kanceláří na bydlení více než 55 000 bytů, což je čtyřnásobný nárůst oproti roku 2021. Nejvíce projektů je v centru Washingtonu, D.C., kde má vzniknout 5 820 bytů, a v New Yorku s 5 215 byty. Největší projekt přeměny je bývalé sídlo JPMorgan & Chase na Manhattanu, kde vznikne 1 263 bytů.

Problémů s nedostatkem dostupného bydlení řeší New York spoustu. Starosta města Eric Adams loni proto navrhl zásadní přepracování přístupu New Yorku k rozvoji. V následujících letech by město mohlo uvolnit místo až pro sto tisíc rezidenčních domů, a zmírnit tím bytovou krizi. Plán zahrnuje například zrušení minimálních požadavků na parkovací místa, uvolnění regulací pro developery, podporu smíšené zástavby a povolení rezidenčních nástaveb nad stávajícími komerčními budovami.

V Praze je tento trend zatím v začátcích. Město by potřebovalo ročně vystavět skoro dvakrát více bytů, než se aktuálně daří. „Podle aktuálních údajů není konverze kancelářských objektů na pořadu dne. Hrubá realizovaná poptávka po kancelářích mezi roky 2022 a 2023 zaznamenala nárůst přes 20 %, míra neobsazenosti kancelářských budov mírně klesla na úroveň kolem 7 %,“ vysvětluje Marek Vácha, mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje. Rozdíl oproti USA spočívá ve stabilním trhu kanceláří v Praze. Nízký objem nové výstavby udržuje nájemce v existujících lokalitách. Na konci března bylo v Praze přes 290 000 metrů čtverečních volných kancelářských ploch. Přesto existuje potenciál pro přeměnu 32 000 metrů čtverečních kanceláří na 370 bytových jednotek.

Některé projekty konverze již začínají. Společnost Fidurock nedávno koupila kancelářskou budovu v Dykově ulici na Vinohradech s cílem přeměnit ji na rezidenční projekt. Developerská skupina YIT plánuje přeměnit na bydlení kancelářský projekt Kuta Centrum v Praze 4.

„V kontextu Prahy se jedná spíše o objekty, kde je rekonstrukce nevyhnutelná. V lokalitách dále od centra se vyplatí spíše transformace na byty,“ říká Jiří Skotnica z poradenské společnosti RSM. Významným projektem bude rekonstrukce Domu Radost na Žižkově, kde má vzniknout téměř 600 nájemních bytů.
Konverze kancelářských budov má smysl, zejména na atraktivních místech, která již vyčerpala svůj komerční potenciál. Nicméně územní plánování v Praze může být překážkou. Zatímco budovy, které stojí na takzvaných smíšených plochách, by se daly na byty přestavět bez komplikací, u komplexů, které spadají třeba podle územního plánu do nerušící výroby a skladů, už by investor potřeboval změnu územního plánu.

Mluvčí IPR Marek Vácha dodává, že nový Metropolitní plán by mohl konverze budov usnadnit, jelikož navrhuje využití administrativních komplexů hlavně pro obytné účely. Tento vývoj by mohl usnadnit přeměnu kancelářských budov na bydlení v budoucnu.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři