„Povolovací proces a odliv národního kapitálu jsou hlavní výzvou českého realitního trhu,” zaznělo na diskuzním brunchi remspace

Kam směřuje současný realitní trh? Odrazil se sice od covidového dna, ale čekají ho další výzvy. Krom zdlouhavého povolovacího procesu bojují čeští developeři i s fenoménem NIMBY (Not In My Backyard) a parametry ESG. Jak se s těmito výzvami vypořádávají úspěšní muži byznysu a realitního trhu, zaznělo na  brunchi remspace Úspěch v nemovitostním developmentu.

„Za mě je rozhodně povolovací proces největším problémem dnešního trhu,” uvedl David Musil, managing director ve společnosti Penta Real Estate. „Jeho finanční dopady si můžete spočítat: když si koupíte pozemek a vezmete si úvěr, tak má určitou návratnost. A jen čekání na povolení to prodraží mezi deseti a patnácti procenty,” dodal.

„Byl bych rád, aby se našla celospolečenská shoda, že stavební zákon je tím, co nás tady trápí ve svých důsledcích nejvíce,” řekl Jan Řežáb, zakladatel a majitel skupiny JRD. „Jsem rád, že se ukázalo, že ta digitalizace tak, jak se provedla, nedává smysl.”

Podle Pavla Sovičky, managing directora ve společnosti Panattoni, nedostatečnou výstavbu nevyřeší pouze stavební zákon. V roce 2000 až 2001 se ročně vydávalo okolo sto sedmdesáti stavebních povolení, a teď jsme na zhruba sedmdesáti tisících, uvedl. Důvod vidí ve změně rozpočtového určení daní: „Obce z developmentu nic nemají, tedy nemají motivaci k výstavbě. A stát nemá šanci propisovat svou vizi, svou ekonomickou strategii do lokálu. Dokud tohle nespravíme, tak se to nezmění,” uvedl.

Jan Řežáb se pozastavil u tématu územních rozhodnutí: „V roce 2005 jsem měl územní rozhodnutí na tři stránky, za deset let to bylo na třicet stran, potom šedesát, pak devadesát, a teď už máme 150 stran rozhodnutí. Shodili nám po patnácti letech územní rozhodnutí kvůli slovosledu.”

Výstavbu v Česku značně omezuje i fenomén NIMBY. Často ten, kdo už bydlí, nepodporuje další potřebnou výstavbu – a už vůbec, pokud má být například v jeho čtvrti.

Přitom by rychlejší výstavba vyřešila nedostupnost bydlení – čím více se staví, tím levnější a dostupnější jsou byty. „Politici řeší, jestli dají osm miliard do dostupného bydlení. Vezměte si, že pouze v Praze chybí ročně čtyři tisíce bytů – osm miliard vyřeší tak polovinu té roční poptávky. Vlastně to neřeší vůbec nic,” uvedl Pavel Sovička.

Dostupnost bydlení je problém celé Evropy, Česko je na tom ale vůbec nejhůř. „Já územní plánování považuji za kritičtější než samotný stavební zákon,” řekl David Musil. „V Praze máte dost brownfieldů, že by se do Prahy vešlo Brno. Je ohromná výhoda, že není nutnost stavět za městem, máme tu několik nádraží – Žižkov, Smíchov, Bubny, kde je zavedená infrastruktura, ale jen kvůli nevyhovujícímu územnímu plánu a jeho pomalým změnám se tam nestaví.”

„Je smutné, že nedokážeme zatlačit na stát, aby nás jako obor netrápil a nevytvářel sociální problém toho, že se nestaví byty. Vnímáme pozůstatek toho, že developer je špatné slovo, pozůstatek toho, že to dělal každý druhý, a nebyla tam zavedená kultura. S následky bojujeme dodnes, česká společnost tím trpí zásadně a ty problémy teprve přijdou – teď nám vylétly nájmy nahoru o desítky procent, potřebujeme změnit normotvorbu a zákony,” uzavřel Jan Řežáb.

Otevřeností a participací proti fenoménu NIMBY

Podle Davida Musila se proces komunikace s veřejností v rámci výstavby dramaticky změnil. „Transparentnost a otevřenost pomáhá. Někdy se jedná třeba pouze o strach z neznáma, takže když uděláte participaci, kterou dobře připravíte, přizvete všechny dotčené orgány a aktivisty, aby měli možnost se na projekt podívat, tak je to velice dobrý nástroj,” představil.

„Změnilo se také to, že už nejsou problémem spolky, ale téměř na každém projektu se najde někdo, kdo vás otevřeně vydírá. A když má dobré právní zastoupení, tak je téměř nemožné s tím cokoliv udělat. Problémem jsou politici, kteří nemají odvahu vás veřejně podpořit,” dodal Jan Řežáb.

Hlavní výzvou pro český trh je podle Pavla Sovičky povolovací proces a odliv národního kapitálu. „Směřujeme k modelu Rakouska, budeme si tady přeprodávat nemovitosti mezi sebou,” dodal.

V Česku máme silné investory, kteří vydělávají peníze a kupují si nemovitosti, což je výhoda, ale jsme tak malý trh, že sem nikdo nepřijde. Poprvé v historii se čeští investoři dostali do top desítky největších zdrojů peněz do developmentu a investic do logistiky a průmyslu v Evropě, jsou tam na 4. místě. Musí diversifikovat, a nakupují venku, protože tam nemovitosti vyjdou investičně lépe. „V Evropě real estate zaměstnává více lidí, než automotive a bankovnictví dohromady. Je to obrovský byznys, který přidává hodnotu a platí poměrně dobře,” zakončil Pavel Sovička.

Co spojuje úspěšné muže českého real estate? Nejen sport, ale i sportovní přístup ke kariéře. Stejně jako ve sportu je totiž potřeba vytrvalost, soutěživost, ale i umění prohrávat. Jaké prohry potkaly čelní představitele Penta Real Estate, JRD a Panattoni?

„Zrovna včera mi klient řekl, že neakceptuje naši nabídku. Projekt, na kterém jsme dělali třičtvrtě roku, neakceptuje. Zamrzelo to, hezky by nám to zapadlo do portfolia. Samozřejmě ještě zkoušíme, jak se do toho vrátit – když to nejde dveřmi, zkusíme to oknem, nebo komínem. Nevzdáváme to,” odpověděl David Musil. „Máme ve firmě dobrou filozofii: nehledáme viníka, ale soustředíme se na to, jak to vylepšit, jak se to dá zachránit a jak se z toho poučit. Výstavba je rychlá, a občas se chybuje,” dodal.

„Náš byznys je o tom, že se pořád pereme o klienty, kteří potřebují prostor pro podnikání. Vždycky jich za rok prohrajeme několik, je to od neúspěchu k neúspěchu, a mezitím se něco povede,” navázal Pavel Sovička, a pokračoval: „Nehledáme viníka, protože ultimátně za to může vždy ten nahoře – špatně nastavil tým, moc od někoho očekával, nebo mu naložil moc málo – to není podstatné, ale je to jeho zodpovědnost.”

A jaké trendy aktuálně nejvíce mění výstavbu v Česku?

Jedním z trendů je naprostá fascinace CO2 stopou. „Není to dané pouze Evropskou unií, ale i našimi klienty – ti opravdu mají svoje cíle do roku 2030, 2050, a to se propisuje do celého dodavatelského řetězce. Je to extrémně důležité téma. Krom ceny se hned zeptají, jak zelená bude budova, jaká bude její CO2 stopa…” řekl Pavel Sovička.

Dodržení ESG parametrů podmiňují hlavně banky a úvěry. „Financování je klíčové, a když ho nebudete mít, tak vás to omezí. Evropská unie bude přes banky splnění parametrů vyžadovat,” uzavřel David Musil.

Závěrečné slovo organizátorů

Děkujeme všem řečníkům za zajímavou a věcnou debatu. Děkujeme také všem účastníkům a v neposlední řadě také všem partnerům remspace a partnerům konference. Kompletní fotogalerii z konference naleznete na našem webu v galerii.

Exkluzivním partnerem remspace je: Penta Real Estate.

Hlavními partnery jsou: bnt attorneys in CEE | CzechiaČeská spořitelna a MS architekti.

Partnery jsou: CRESTYLČSOBJ&T REAL ESTATE CZ, JRDLEXXUS NORTON, Svoboda & Williams a Wearrecho.

Venue partnerem je: WorkLounge

Hlavním mediálním partnerem je: CzechCrunch.

Mediálními partnery jsou: ASB – architektura, stavebnictví, byznysEARCH.cz a Newstream.cz.

 

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři