Povede neúspěšný pokus digitalizovat stavební řízení ke konci digitalizace?

Krátce po naší diskusní snídani o prvních pozitivních dopadech NSZ a digitalizace se v médiích objevily titulky: “Na úřady se vrací staré stavební řízení. Oprava digitalizace zabere rok a půl.” I přesto, že se čeští i zahraniční odborníci na real estate a právo shodli na diskusní snídani remspace, že digitalizace musí pokračovat a nedostatky se musí řešit za chodu. Takže po prvních krůčcích vpřed nás čeká mnoho kroků zpět…

Alena Müllerová, bnt attorneys in CEE

Legislativní řešení, které po nezbytně nutnou dobu umožní úředníkům stavebních úřadů vyřizovat žádosti podané podle nového stavebního zákona a vést navazující povolovací řízení hybridním způsobem, tj. za použití procesů a systémů, které úředníci znají a ve kterých konec konců stále ještě zpracovávají žádosti podané do 30.6.2024, je myslím dobrým řešením. Zda a zejména kdy MMR nakonec skutečně předloží plně funkční systémy, které reálně povedou ke zrychlení a zjednodušení povolování staveb, bohužel nyní můžeme jen odhadovat.

Zdeněk Soudný, Asociace developerů, Hospodářská komora České republiky

Neúspěšný pokus digitalizovat stavební řízení nesmí vést ke konci digitalizace jako takové. Je dobře, že se nyní sundaly růžové brýle, a v naprosté nahotě vidíme, že systém nefunguje. Je především potřeba co nejrychleji odstranit právní nejistotu, kterou pokus Ivana Bartoše do světa povolování přinesl, a to jedině cestou rychlé legislativní změny. Ta by, nicméně, neměla znamenat konec digitalizace, ani odstup od digitální cesty podání a vyřízení – jen by měla umožňovat postupovat alternativními cestami tam, kde záměr legislativce po cestě digitální selhává v důsledku nezdařené realizace. Pozor je potřeba dát také na zenové zákony, kterých se taková změna musí také dotknout. A zapomenout bychom neměli ani na Národní geoportál územního plánování, který je na tom ještě o něco hůře, než samotné DSŘ. Vývoj a nápravu systémů musí být prioritou – pokud měla digitalizace efektivně využít zmařené naděje na skutečné rychlejší stavební povolování – tedy měla být jakousi cenou útěchy, potom nezbývá, než doufat, že se tak brzy stane.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři