Penta postaví v centru Bratislavy novou rezidenční lokalitu

Penta Investments představila plán na výstavbu nového bloku v centru Bratislavy, navrženého italským studiem Stefana Boeriho, které je známé svou vertikální zahradou na budovách v Miláně. Pod heslem „Netvoříme bydlení, ale domov„ vybrala Penta architekty pro jeden z posledních nezastavěných pozemků v centru slovenské metropole. Projekt bude zahrnovat tři hektary poblíž Dunaje a Starého Města, historicky významné průmyslové oblasti, která byla během druhé světové války cílem prvního náletu na město.

Projekt má za cíl vytvořit novou čtvrť v centru Bratislavy, která bude nejen revitalizovat město, ale také oblast jako celek. Návrh zahrnuje centrální park obklopený rezidenčními budovami různé výšky a fasád. Půjde o polyfunkční centrum s byty, kancelářemi, obchody, službami a rekreačními prostory. Dominantou bude výšková budova o výšce přibližně 115 metrů.

Zástavba je v podstatě velkým městským blokem, ve kterém architekti dali důraz na integraci s okolním městským prostředím. „Budovy jsou postaveny s přízemními podlažími otevřenými do prostoru, což vybízí k interakci. Uspořádání budov pak upřednostňuje využívání cest, otevřených prostranství a společné prostory, které propojují centrální park s okolní čtvrtí. Takový přístup obohacuje městskou strukturu, zlepšuje dostupnost a podporuje interakci mezi obyvateli,“ líčí ateliér.

Zdroj: www.stefanoboeriarchitetti.net
Zdroj: www.stefanoboeriarchitetti.net

Centrální park bude přizpůsoben místním podmínkám a potřebě údržby, zeleň se má objevit i na fasádách budov, což je pro studio Stefano Boeri charakteristické. Podobný projekt realizovali v Miláně pod názvem Bosco Verticale, kde jsou rezidenční věže pokryté vertikálními zahradami s tisíci rostlinami a stovkami stromů.

Porota ocenila blokovou zástavbu, která se dobře hodí do Bratislavy. „Architekti připravili řešení, které skutečně patří do Bratislavy. Bylo tu mnoho jiných, bombastických návrhů, měli jsme ale pocit, že tak dobře neprocítili mikrolokalitu. Vítězný návrh s blokovou strukturou sem patří. Kdybych to měl přehnat, pak moderní a na naše poměry netradiční architektura respektuje rakousko-uherské nastavení,“ uvedl Juraj Nevolník, výkonný ředitel Penta Real Estate na Slovensku.

Zdroj: www.stefanoboeriarchitetti.net
Zdroj: www.stefanoboeriarchitetti.net

Výstavba rezidenční části má začít v roce 2026 a bude probíhat ve čtyřech etapách po dobu přibližně deseti let. Penta má v místě i další plány, včetně výstavby svého budoucího sídla na pozemku o rozloze osmnácti tisíc metrů čtverečních, z nichž tisíc metrů bude určeno pro obchodní účely. Tato část projektu by mohla být dokončena již v polovině roku 2026.

Zdroj titulní vizualizace: www.stefanoboeriarchitetti.net

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři