Tři pohledy na nový stavební zákon a digitalizaci, část I.

Nový stavební zákon a jeho digitalizace má ambici radikálně zrychlit schvalovací procesy výstavby. Zatím ale převažuje jiný obraz: Česko a státní správa se nezdají být připravené. Jaká je skutečnost? Přes dosavadní komplikace zůstává digitalizace příležitostí pro český real estate. Jak NSZ změní procesy výstavby v Česku jsme se zeptali předních osobností oboru.

Ivan Bartoš, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

První prázdninový den vstoupil v účinnost nový stavební zákon pro všechny stavby. Společně s tím jsme spustili také digitální stavební řízení. Jde o největší změnu v této oblasti, ke které od revoluce došlo. Stovky stavebních úřadů, dotčených orgánů, tisíce počítačů, systémy státní správy – to všechno se propojuje, aby u nás stavební řízení odpovídalo 21. století.

Žádná velká změna se zpočátku neobejde bez potíží, bohužel je tomu tak i v případě nového stavebního zákona a digitálního stavebního řízení. Postupně klady jasně převáží a v dalších letech z nich budou těžit všechny strany. Zůstává jediný proces povolení stavby, odstranili jsme některé zastaralé požadavky na výstavbu, dokumentace je jednodušší. Veškerá povolení a vyjádření dostanete online. Stavebníci budou mít okamžitý přehled o tom, jak je na tom jejich žádost – digitalizace zajišťuje maximální transparentnost povolování staveb v Česku. Přínos pro ekonomiku se do budoucna počítá v miliardách. Chci poděkovat za trpělivost všem, kteří v této úvodní fázi s novými systémy pracují.

Leoš Anderle, Sekyra Group

Na to, že povolovací proces v Česku je komplikovaný a zdlouhavý, se poukazuje roky. Kritika rozhodně nezaznívá jen od nás, developerů, ale také od investorů, ekonomů a řady dalších odborníků. Je tedy bez pochyby, že je zásadní změna legislativy i zavádění digitalizace do stavebnictví potřeba. Již nějakou dobu před 1. červencem letošního roku, kdy začal platit nový stavební zákon, jsme dostávali zpětnou vazbu, že stavební úřady nejsou dostatečně proškolené a mají obavu z nové agendy. Současná situace jim bohužel dává za pravdu. Je ale jasné, že jde o významný nový předpis, a celý systém a státní správa se s ním musí naučit pracovat. A my na druhé straně také. Nový zákon stanovuje jedno řízení, které zahrnuje stupeň územního i stavebního povolení. Praxe teprve ukáže, jak moc se tím celý proces zrychlí. Roli bude hrát i to, jak se se zákonem bude zacházet. I předchozí znění stavebního zákona totiž například připouštělo, aby si stavební úřad sám opatřil stanoviska dotčených orgánů. Nestávalo se to ale, protože praxe byla zavedená jinak. Důležité je také upozornit, že to, jak dlouho trvá povolení výstavby, není ovlivněno jen stavebním zákonem, ale záleží i na navazujících procesech. Soudní řízení často trvá roky. Sice mnohdy developer za nějakou dobu dostane za pravdu, ale cena času je opravdu vysoká a pro ekonomiku projektu už může být pozdě.

Petr Michálek, Skanska Residential

Dlouhodobě upozorňujeme na to, že je potřeba upravit legislativu, a tím zrychlit a zjednodušit extrémně pomalé a složité povolovací procesy u nás. Z praxe jiných zemí je zřejmé, že za kvalitním rozvojem měst a obcí stojí právě především efektivní povolovací procesy a promyšlené územní plánování. Původně schválená podoba NSZ nám dávala naději na dramatické zlepšení, realitou je ovšem zklamání. Nenaplnila se očekávání v oblasti digitalizace stavebního řízení, a to má dopad nejen na nás, ale hlavně na úředníky na stavebních úřadech a dotčených orgánech. Z našeho pohledu se nejedná jen o drobné chyby, které vyřeší dílčí opravy a vylepšení funkcí, jak jsme ubezpečováni. Spíš se zdá, že již v zadání vlastní digitalizace chyběla skutečná znalost vedení správních procesů a agend. Pokud kvůli současné situaci odejdou z úřadů kvalifikovaní úředníci, obávám se, že stavebnímu řízení v České republice hrozí kolaps. To vše v situaci, kdy sektor stavebnictví, představující významnou součást HDP, potřebuje vzpruhu, nikoli další útlum. Kdy je ohroženo čerpání dotačních titulů, a kdy všichni mluví o zvýšení dostupnosti bydlení. Té se ale dosáhne pouze tím, že se bude více bytů povolovat a stavět. Jako soukromý investor se budeme snažit dodávat zákazníkům nové bydlení za téměř jakéhokoliv legislativního stavu, nicméně podmínky, ve kterých tak činíme nyní, považuji za naprosto tristní.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři