Nejzajímavější české dřevostavby

Se zvyšujícími se nároky na udržitelnost hledá stále více Čechů úsporněji řešené bydlení – ruku v ruce s tímto faktorem roste i zájem o dřevostavby jako ekologickou variantu k tradičním stavbám. V Česku se však staví ze dřeva méně než jinde v Evropě. V roce 2022 byl v ČR podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů 14,1 %, v Německu to bylo 29 %, v Rakousku 33 % a ve Švédsku 90 %.

Vláda v červnu schválila strategii, podle které by měly dřevostavby do roku 2035 tvořit až čtvrtinu nově postavených obytných budov v Česku. Dokument také počítá s metodickým pokynem, podle kterého bude povinné u všech rekonstrukcí a nových staveb uplatňovat minimální podíl dřeva nebo jiných obnovitelných materiálů ve výši 20 %. V českých lesích se ročně vytěží 14 až 15 milionů metrů krychlových dřeva, z toho až 30 % připadá na export.

Až donedávna omezovala rozvoj ekologických vícepodlažních dřevostaveb v České republice současná legislativa. Návrh na změnu norem by měl být vydán v prvním pololetí roku 2025. K tomu se vyjádřil i Josef Wiedermann, jednatel společnosti UBM Development Czechia, která v Praze realizuje bytový projekt Timber Praha, první obytnou čtyřpatrovou dřevostavbu v historii hlavního města: „Tento krok znamená významný posun směrem k udržitelnému stavebnictví v Česku a dostává nás na úroveň vyspělých států západní Evropy, kde se takto staví už několik let. Velmi nás těší, že schválení legislativy vedoucí k výstavbě vyšších budov ze dřeva nám umožní ekologické dřevostavby stavět ve větší míře také u nás. Dřevo dokáže výborně pohlcovat emise oxidu uhličitého a jeho použití jako stavebního materiálu je oproti betonu či oceli mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí.“

Bytový dům Timber Praha

Poskytne 62 bytových jednotek a je součástí rezidenčního komplexu Arcus City. Budovy budou vybaveny energeticky úspornými technologiemi, jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické panely a retenční nádrže pro opětovné využití dešťové vody. Nosná konstrukce bude zhotovena ze smrkového dřeva, zatímco venkovní obklady fasády budou z modřínu. Dřevo bude v interiérech viditelné na stropech obytných místností, chodbách a schodištích. Bytové domy mají komorní charakter a nabídnou byty o dispozicích od 1+kk do 4+kk, s velikostmi od 39 m² do 110 m². Projekt Timber Praha je stavěn v souladu s certifikací BREEAM Excellent a s energetickým štítkem v nejúspornější kategorii A.

Zdroj: UBM development

Jízdárna v Kladrubech nad Labem

Nová jízdárna, za níž stojí brněnské architektonické studio Laplan, je navržena v areálu školy v návaznosti na výukové prostory. Nosná konstrukce z lepených dřevěných vazníků výrazně ovlivňuje jak interiér, tak exteriér budovy. Masivní rámy jsou opláštěny lehkou dřevěnou konstrukcí bez povrchového nátěru, která postupem času zešedne a harmonicky splyne s okolním prostředím. Dřevěná fasáda se rozšiřuje i nad úroveň střechy, čímž vytváří jednotný a soudržný vzhled celé stavby. Byla oceněna v soutěži Dřevěná stavba roku.

Zdroj: LAPLAN

Nová administrativní budova Kloboucké lesní

Mezi nejzajímavějšími budovami nesmí chybět Kloboucká lesní, nejvyšší dřevostavba Česka, oceněná v soutěži Dřevěná stavba roku. Od libereckého studia Mjölk architekti, nové administrativní sídlo poukazuje na hodnoty Kloboucké lesní – udržitelné hospodaření s lesem a krajinou, ekologie a šetrnost v kombinaci s moderními technologiemi.

Zdroj: Mjölk architekti

Nové sídlo společnosti Budex

Druhá nejvyšší česká dřevostavba v Plané u Českých Budějovic měří 17,2 metru. Budex Hub je energeticky soběstačné sídlo – elektřinu vyrábí ze slunce a ukládá ji do bateriového systému k pozdějšímu využití. Objekt poskytne zázemí více než stovce zaměstnanců, kteří pečují o desítky tisíc zákazníků nebo vyvíjejí roboty. „Je ekonomicky lepší investovat do vlastního zázemí, než si pronajímat kancelářské prostory. Tím, že jsme nejen administrativní, ale i vývojová a výrobní firma, je pro nás velice důležité investovat do zázemí, které toto soužití umožňuje a zefektivňuje,” řekl Pavel Schwarz mladší.

Zdroj: Studio Perspektiv

Radlický dřevák

Rezidenční bytový dům Radlický dřevák je součástí developerského projektu Skanska Residential. Poskytne 177 bytových jednotek, a kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z konvenčního materiálu. Samotná čtyřpodlažní dřevostavba s téměř 80 byty využije dřevěné CLT desky ve všech nadzemních podlažích a bude vystavěná na železobetonové monolitické podnoži. „Použití dřevěné konstrukce namísto betonu nebo ocele je jedním z mnoha nástrojů, jak nalézt udržitelnější řešení. Odpovědný výběr konstrukčního materiálu není ale zdaleka to jediné, co by měl dnes projekt obsahovat. Musíme hledat cesty, jak snížit spotřebu energie v budově a rovněž hospodaření s vodou uvnitř i mimo budovu je zásada, na kterou dnešní projekt musí hledat úspornější odpověď. Přičemž všechna tato hlediska přispívají jednak k ekologičtějšímu a energeticky šetrnějšímu výsledku. Přispívají ale paralelně i k ekonomičtějšímu výsledku,“ dodal Jakub Cigler, zakladatel studia Jakub Cigler Architekti.

Zdroj: Skanska

Český pavilon pro výstavu Expo Ósaka

Dřevostavba pro Expo Ósaka 2025 bude ze dřeva z českých lesů a ze skla, a bude mít tvar spirály. Jedná se o nejvyšší dřevěnou stavbou svého typu v Japonsku, která by po výstavě mohla být přemístěna do areálu českobudějického výstaviště. „Opět potvrzujeme trend využívání přírodních a obnovitelných materiálů, zejména dřeva, které v České republice umíme vypěstovat i kvalitně zpracovat, což ostatně potvrzuje i nedávno přijatá Surovinová politika pro dřevo,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Pavilon vznikne z přibližně 1500 krychlových metrů dřeva, to na výstavbu dodaly Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR a Krkonošský národní park. „Chceme dřevo více podporovat, a to nejen jako materiál pro rodinné domy, ale i pro větší, několikapatrové budovy, jak ukazuje právě český národní pavilon pro Expo 2025,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Zdroj: Apropos Architects

Zdroj: ČTK

Zdroj úvodní fotografie: Mjölk architekti

rem
space

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři