Nedostatek stavebních pozemků a očekávaný růst cen

V uplynulém roce realitní trh zažil pokles cen bytů i komerčních nemovitostí. Tento trend však neovlivnil ceny stavebních pozemků, které zůstaly ve většině regionů na stejné úrovni jako v předchozím roce. Období klidu ještě chvíli vydrží, s příštím rokem by ale hodnota pozemků měla začít růst.

Data z největšího českého inzertního webu Sreality ukazují, že ceny pozemků zůstaly stabilní v jedenácti ze čtrnácti krajů. Výjimku tvoří Moravskoslezský a Pardubický kraj, kde ceny vzrostly, zatímco v Jihomoravském kraji došlo k mírnému poklesu. „Je to zapříčiněno zejména tím, že pozemků určených k výstavbě je málo,“ uvedl Robert Hanzl, generální ředitel realitní kanceláře Next Reality. Nabídku omezují i zastaralé územní plány obcí, jejichž změny mohou trvat roky.

Stavební pozemky zůstávají atraktivní pro developery a realitní investory, zejména v době poklesu cen jiných nemovitostí. V okolí Prahy, kde jsou jedny z nejžádanějších stavebních pozemků, se průměrné dubnové nabídkové ceny oproti loňsku prakticky nezměnily. V okrese Praha-východ stojí metr čtvereční stavebního pozemku stále kolem 7 600 korun, v okrese Praha-západ pak kolem 8 000. Pozemek o rozloze tisíc metrů čtverečních se tak nabízí za zhruba osm milionů korun. Zato v okolí Brna se situace mírně liší. Ceny pozemků v okrese Brno-venkov dokonce meziročně klesly o 6 %, když se v dubnu inzerovaly za průměrných 5 700 korun za metr čtvereční.

Navzdory nižšímu zájmu běžných kupců, kteří hledají pozemky pro stavbu rodinných domů, si ceny stavebních pozemků udržely svou hodnotu. Vysoké úrokové sazby zůstávají překážkou pro mnoho kupců, což některé z nich nutí své plány na stavbu domu odložit nebo pozemek prodat.

„Tato situace bude bezesporu ještě pokračovat. Hypoteční sazby sice klesají, ale ne o tolik, aby se postoj běžných investorů zásadně změnil, a ceny materiálů aktuálně nezlevňují,“ říká Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz. Pokud ekonomika zůstane stabilní nebo se podle prognóz zlepší, může dojít ke zvýšení poptávky po pozemcích, což by mohlo vést k vyšším cenám.

Nabídka se letos příliš měnit nebude. Podle Roberta Hanzla z Next Reality může růst cen nastat v příštích letech, a to mezi 5 až 10 % ročně. Iztok Toplak, makléř kanceláře Re/Max G8, je optimističtější a předpokládá, že obrat na trhu by mohl nastat již letos nebo nejpozději příští rok.

Iztok Toplak se domnívá, že poptávka po pozemcích poroste s tím, jak stále více lidí upřednostňuje bydlení v domku se zahradou v okolí měst. Důležitým faktorem bude také postupné snižování úrokových sazeb a rozvoj infrastruktury. „Pokud ekonomika zůstane stabilní nebo se podle prognóz zlepší, může dojít ke zvýšení poptávky po pozemcích, což by mohlo vést k vyšším cenám,“ uvedl Toplak. Podle něj by se růst cen v následujících dvanácti měsících mohl pohybovat zhruba do 10 %.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři