Navzdory výraznému růstu cen nemovitostí v ČR realitní bublina nehrozí

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech výrazně vzrostly, zejména ve velkých městech a jejich okolí. Růst způsobuje několik známých faktorů – nedostatečná nabídka nových bytů, nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů a rostoucí poptávka ze strany investorů a zájemců o vlastní bydlení. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat zdražily byty a domy v ČR mezi lety 2010 a 2022 o 126 %, zatímco průměrný nárůst v zemích EU činil pouze 47 %.

Z dat Eurostatu vyplývá, že spolu s cenami nemovitostí vzrostlo v Česku i nájemné, a to o více než třetinu. Průměr v EU činil 18 %, české domácnosti vynakládají na bydlení v průměru 19,7 % svých příjmů, přičemž přibývá domácností, které za bydlení platí přes 40 % svých příjmů. Mezi lety 2022 a 2023 se podíl těchto domácností zvýšil z 10,6 na 13,2 %.

„V poslední době jsme svědky častých zpráv o realitní bublině a hrozícím kolapsu trhu s nemovitostmi. Je pravdou, že ceny nemovitostí v posledních letech výrazně vzrostly, zejména ve velkých městech. Poptávka po nemovitostech je stále vysoká, zatímco nabídka nových bytů zůstává omezená, což tlačí ceny dále vzhůru,“ řekl Bedřich Skalický, specialista na realitní trh v poradenské společnosti Moore Advisory CZ.

Podobně hodnotí situaci i Tomáš Odstrčil, analytik projektu Evropa v datech, který s Českou spořitelnou vypracovává Index prosperity a finančního zdraví. Česko zaostává v oblasti bydlení, i když v jiných oblastech, jako je zdravotnictví a obrana, si vede dobře. „Index prosperity v rámci hodnocení úrovně bydlení zohledňuje například výdaje na domácnost, ceny novostaveb, počet domů a bytů na tisíc obyvatel, finanční dostupnost bydlení či délku stavebního řízení. Ve všech těchto aspektech se za loňský rok Česko umístilo na chvostu žebříčku. A v případě finanční dostupnosti dokonce na posledním místě,“ vysvětlil T. Odstrčil. „Pro pořízení nového bytu je v Česku potřeba takřka 15 ročních platů. To je ve srovnání s Belgií, Dánskem, Kyprem či Nizozemskem více než dvojnásobek,“ dodal.

Podle Bedřicha Skalického však současná situace nutně neznamená, že čelíme krizi srovnatelné s rokem 2008. „Současný český trh se spíše zpomaluje, než aby směřoval k totálnímu kolapsu. Banky jsou při poskytování úvěrů mnohem opatrnější, regulace hypoték se zpřísnily a lidé si více uvědomují nutnost důkladného plánování svých finančních možností. To všechno přispívá k postupnému ochlazování trhu.“

Při rozhodování o budoucím bydlení hrají velkou roli i emoce, které mohou přispívat k přehřívání trhu. Zájemci o vlastní bydlení mohou při čekání na pokles cen snadno propadnout pocitu frustrace, a oddálit tak rozhodnutí o koupi. Podle Bedřicha Skalického to ale nemusí být vždy správná strategie. „Předpovědět budoucí vývoj na realitním trhu je velmi obtížné, zejména kvůli nečekaným okolnostem, které mohou situaci rychle změnit. Proto bych nedoporučoval odkládat pořízení vlastního bydlení. Investice do něj je dlouhodobým krokem, který by měl být založen na aktuálních potřebách a možnostech, nikoli na spekulacích o budoucím vývoji trhu,“ vysvětlil.

V současné době vlastním bydlením v ČR disponuje 78 % obyvatel, ale ani ostatní nechtějí ztratit vidinu bezpečného přístavu a finanční pojistky do budoucna. „Poptávka vysoce převyšuje nabídku a tento trend vnímáme i mezi našimi klienty. Zájem o investice do bydlení neustále roste, což způsobuje nárůst cen a zároveň omezenou dostupnost kvalitních nemovitostí. Tato situace je patrná ve velkých městech a atraktivních lokalitách, kde zájem o koupi přetrvává. Vzhledem k těmto skutečnostem doporučujeme potenciálním kupcům vlastního bydlení nevyčkávat,“ uzavřel Bedřich Skalický.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři