Konec doby slev na byty: Pohled na pražský realitní trh očima Petra Michálka

Po dvou letech stagnace a mírného poklesu cen nových bytů v Praze se trh opět rozbouřil. V prvním kvartálu letošního roku se prodeje nových bytů více než zdvojnásobily ve srovnání s předchozími lety. Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential, předpověděl, že tento trend bude pokračovat, a s ním i růst cen nemovitostí. Vrátíme se k výsledkům rekordního roku 2021?

Za návratem silné poptávky stojí několik faktorů. Snížení míry inflace a rekordně nízké úrokové sazby vytvořily ideální podmínky pro klienty hledající hypoteční úvěry. „Klienti, kteří financují nemovitost hypotečními úvěry, se vracejí zpátky. V silných letech jejich podíl běžně tvořil zhruba 80 %. V posledních dvou letech klesl zhruba na pětinu. Nyní se dostáváme k poměru přibližně 50 na 50,“ popisuje Petr Michálek.

Rostoucí poptávce výrazně přispívá i stavba nových bytů, která se opět rozjíždí. V době ekonomické nejistoty mnoho projektů obdrželo dočasnou stopku, rezidenční stavitelé zároveň nepospíchali ani s přidáváním nových bytů k prodeji na trh. Současně se však na trh dostává mnohem více nových projektů, přes růst prodejů tak celková úroveň nabídky klesla pouze mírně.

Letošní rok slibuje i rozjezd výstavby rezidenčních projektů. Právě bytová výstavba se v loňském roce, podle analýzy Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), propadla o 15 %, což je nejvíce ze všech segmentů tuzemského stavitelství. Díky rostoucí poptávce ze strany developerů bude i více práce pro stavební firmy.

Samotná Skanska chystá v letošním roce výstavbu rezidenčních projektů ve třech lokalitách, na dalších začnou s formální přípravou. „Navážeme na spuštění druhé etapy Modřanského cukrovaru, kde jsme v momentě spuštění měli přes 30 % předprodáno. V letošním roce spustíme výstavbu projektů ve Vysočanech, čtvrť Emila Kolbena a další etapu ve Kbelích na našem projektu Albatros Kbely. Vedle toho chystáme ještě dva projekty, které letos nastartujeme pouze obchodně, ale stavebně až v příštím roce,“ uvedl Petr Michálek.

Dodal, že se zlepšuje i situace drahého úvěrového financování, které krom klientů v minulých dvou letech dopadalo i na developery, kteří sháněli prostředky na výstavbu. Peníze jsou ale oproti období před posledními dvěma slabými roky stále drahé.

Avšak s růstem poptávky a obnovou výstavby přichází také další změny. Marketingové akce developerů, jako například parkování zdarma či vybavení kuchyně, které v minulých letech lákaly klienty, budou brzy končit. Ceny nových bytů, které dlouhou dobu stagnovaly, se nyní začnou opět zvyšovat. Zatímco v prvním kvartálu letošního roku nové byty stály průměrně 142 073 korun za metr čtvereční, očekává se další mírný růst, předpokládaný do 5 %.

Zároveň bude ubývat příležitostí pro institucionální investory. „Ti právě v letech 2022 a 2023 dostávali od developerů velmi dobré nabídky, protože kupovali celé fáze nebo celé projekty. Myslím si, že to bude s návratem poptávky ustávat. Developeři budou preferovat primárně koncové klienty před prodejem celých projektů investorům,“ dodává ředitel Skanska Residential.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři