Kolik má Praha městských bytů a kdo v nich bydlí? Nová analýza IPR odhaluje aktuální čísla

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zveřejnil novou studii, která analyzuje stav a vývoj počtu obecních bytů v Praze. Podle aktuálních údajů vlastní hlavní město a jeho městské části dohromady 29 841 bytů. I když toto číslo představuje téměř 2% pokles oproti roku 2021, tempo úbytku se výrazně zpomalilo a město plánuje počet městských bytů aktivně zvyšovat.

„Potřeba navýšit počet městských bytů vychází z trendu, který je společný pro většinu Evropy. Dostupnost vlastního bydlení je stále obtížnější, což potvrzuje i jiná analýza – Praha v evropském kontextu. V našem hlavním městě je situace mimořádně složitá, podobně jako v Amsterdamu či Barceloně. Řešením je nájemní bydlení, a proto se chce Praha na jeho podporu soustředit,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Z celkového počtu bytů v Praze tvoří obecní byty 4,3 %. Přestože Praha zaznamenala mírný pokles obecních bytů od roku 2021, tempo úbytku se výrazně snížilo. Mezi roky 2021 a 2023 přibylo 169 nových obecních bytů, z nichž 131 bytů vzniklo díky nové výstavbě městských částí. V Praze je neobsazeno 2 212 obecních bytů, přičemž 81 % z nich spravují městské části. Nejčastějším důvodem neobsazenosti je rekonstrukce bytů. Mezi roky 2021 a 2023 prošlo rekonstrukcí 8,2 % všech obecních bytů v Praze, z nichž třetinu tvořily byty magistrátu.

„Vypracovali jsme tři základní pilíře, jak řešit krizi dostupnosti bydlení v Praze. Založili jsme Pražskou developerskou společnost, která již nyní pracuje na výstavbě 8 tisíc bytů v majetku města. Důležitá je také koordinace záměrů v rámci změn Územního plánu, kde je zhruba 140 000 bytů, a Metodika spoluúčasti investorů na rozvoji Prahy,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

„V předchozích třinácti letech se obecní bytový fond snížil o více než polovinu. Tento trend se ale už zastavil a postupně se daří bytový fond znovu navyšovat. Finišujeme s rekonstrukcí bývalého Hotelu Opatov, kde přibude 272 bytových jednotek, rekonstruujeme Baťův dům v Moskevské, kde vznikne 10 bytů a dalších 150 jednotek přibude v Areálu Skloněná,“ sdělila náměstkyně primátora Alexandra Udženija.
„Věřím, že lidem v bytové nouzi v Praze výrazně pomůže zákon o podpoře bydlení, který schválila vláda. Obcím přináší osvědčené nástroje a předvídatelné financování,“ dodal radní Adam Zábranský.

Obecní byty poskytují finančně dostupné bydlení sociálně slabším obyvatelům (10,8 %), seniorům (9 %) a klíčovým profesím jako jsou učitelé, hasiči a zdravotní sestry (10,2 %). Nejvíce obecních bytů se nachází v MČ Praha 10, 14 a 2. Rozmístění obecních bytů po Praze je nerovnoměrné a nesouvisí s polohou centra města ani s účelem využití.

„Nedostupné bydlení je v Praze často diskutovaný problém. Máme spočítané, že růst segmentu nájemního bydlení by mohl situaci pozitivně ovlivnit. Od roku 2019 sledujeme a analyzujeme vývoj obecního bytového fondu. Je to klíčové pro nastavení kvalitní bytové politiky a efektivnější správu bytového fondu,“ doplnil ředitel IPR Ondřej Boháč.

Zdroj: https://iprpraha.cz/assets/files/files/7c72bb72b049562b70464ebcab12f1c8.pdf

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři