Jakub Cigler, Cigler/Marani architects: Pozici a prestiž si každý buduje sám

Každý den stojíte na nějaké křižovatce a sám se musíte rozhodnout, jakým směrem se vydáte. A podle toho vás pak společnost bude hodnotit – tak vidí problém prestiže architektů a architektury vůbec v české společnosti Jakub Cigler z ateliéru Cigler/Marani. Ten se do povědomí veřejnosti laické i odborné zapsal například pražským administrativním komplexem The Park, bratislavským Digital Parkem nebo třeba projektem Copa Centrum Národní, které se právě staví.

Leckdo si krizi pochvaluje, že jaksi vyčistila vzduch?!

Mám podobný názor. I přes všechny ty potíže si myslím, že krize je pozitivním jevem. Všechno se dnes víc prověřuje, což se odráží na kvalitě. Více času, to znamená, že můžete o rozhodnutích déle přemýšlet – a architektura čas potřebuje!

Vizualizace a foto: Cigler/Marani architects

  1. The Park – Praha, Chodov – Administrativní komplex vsazený do parkově řešeného prostoru. Nepřehlédnutelným motivem komplexu je prosklená dvojitá fasáda zimních zahrad podél dálnice D1, která slouží zároveň jako akustická bariéra.
  2. Digital Park II – Bratislava, Petržalka – Administrativní budova sestávající ze čtyř pootočených objektů, které se dynamicky otevírají výhledu na bratislavský hrad.
  3. Vítězný soutěžní návrh na revitalizaci parteru Václavského náměstí v Praze. Vedle nového stromořadí počítá návrh s rozšířením chodníků a s redukcí pojízdných komunikací.
  4. Vítězný soutěžní návrh na dostavbu Průmyslového paláce v Praze. Jedná se o dostavbu vyhořelého křídla a vybudování nového nástupního prostoru včetně nových výstavních ploch v suterénu budovy.
  5. Administrativní komplex Q5 Waltrovka – Praha, Jinonice – Organicky tvarovaný administrativní objekt jako součást revitalizace původního výrobního areálu Walter.
  6. Soutěžní návrh na dostavbu Vítězného náměstí – Praha, Dejvice. Koncept budovy se dvěma vnitřními atrii, které člení a prosvětlují budovu a zároveň maximalizují výhled z budovy směrem do náměstí.
  7. Laserové centrum ELI Dolní Břežany – Soutěžní návrh. Administrativní budova s vnitřním otevřeným dvorem, která je mostem přes vodní plochu spojená s podzemní laboratoří.
  8. Dostavba usedlosti Malovanka – Praha 6 – Administrativní budova sledující půdorysné vymezení původním objektem je inspirována nedalekým historickým opevněním Prahy.
  9. Soutěžní návrh na rezidenční komplex „Perníkářka“ – Praha 6 – Nové objekty jsou organicky modelovány v kontrastu vůči původní rekonstruované usedlosti.

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři