Jak ovlivní trh nové Brněnské stavební předpisy, digitalizace a na jaké investiční příležitosti Brno láká?

Ve druhém kvartálu 2024 se v Brně prodalo 372 nových bytů – téměř trojnásobek oproti loňsku. Je ale optimismus zlevněných hypoték oprávněný? Poptávka je vysoká, ale výstavba zpomaluje a ceny rostou. Jak ovlivní trh nové Brněnské stavební předpisy, Centrální stavební úřad a co digitalizace? Na jaké investiční příležitosti láká Brno investory? Odpovědi jsme hledali u odborníků.

Karin Podivinská, Magistrát města Brna

Zájem o obecní byty se v Brně rok od roku zvyšuje. Vzhledem k vysokým cenám bytů a vysoké úrokové sazbě hypoték, na pořízení vlastního bydlení už nedosáhne ani střední třída. Mladí lidé i rodiny s dětmi se stěhují za hranice města Brna, což je pro město nevýhodné i z důvodu, že hlavním příjmem měst a obcí v České republice je počet trvale žijících obyvatel. Je pravdou, že developeři staví a prodávají byty, ale kupují si je lidé, kteří v naprosté většině už vlastní několik bytů, a tímto způsobem si stabilizují finanční prostředky. Následně je pronajímají studentům, kterých je v Brně více než 70 tisíc. K trvalému pobytu ale nejsou přihlášeni. Město tím přichází o velké částky (za jednoho trvale žijícího občana obdrží ročně ze státního rozpočtu cca 33 tisíc korun). Město Brno vlastní rozvojové pozemky, ale zatím se nám nepovedlo najít shodu s developerem, který by na těchto parcelách byty sice postavil, ale na druhé straně není schopen zajistit, aby si lidé do bytů nahlásili trvalý pobyt. I z tohoto důvodu se město vydalo, mimo výstavby obecních bytů, cestou družstevního bydlení na městských pozemcích, kdy v této formě bydlení bude mít dohled nad tím, aby budoucí družstevníci nevlastnili už jinou nemovitost k bydlení a nemohli s byty (respektive družstevními podíly) tzv. ,,kšeftovat“.  Jednou z podmínek je také přihlášení se k trvalému pobytu.

Petr Fabrický, CRESTYL

Potenciál Brna po všech stránkách roste, a to se výrazně odráží i na dynamice místního realitního trhu. Celkově lze říci, že brněnský realitní trh je ve fázi růstu, který je podporován nejen místní poptávkou, ale i zájmem ze strany zahraničních investorů. Tento trend pravděpodobně bude pokračovat i v nadcházejících letech, což dělá z Brna jedno z nejperspektivnějších měst pro realitní investice v České republice. Vnímáme to i z našeho pohledu multisektorového developera, který se zdaleka nesoustředí pouze na výstavbu bytů, ale vzájemně provázaných celků s více funkcemi. I proto již letos na podzim naplno spouštíme náš největší projekt mimo hlavní město, kterým je sedmimiliardová přestavba lokality Dornych v sousedství brněnského hlavního nádraží. Místo starého nevzhledného obchodního domu zde během tří let vznikne volně přístupný veřejný prostor lemovaný několika menšími budovami. Spodní podlaží nových staveb budou vyhrazena pro obchody a služby, ve vyšších patrech bude hotel, klinika, nájemní bydlení a kanceláře. Zvažujeme ale i investice v dalších lokalitách moravské metropole.

Dalibor Lamka, Trikaya

Postupné uvolňování úvěrových podmínek ze strany ČNB umožňuje, že na hypotéky opět dosáhne více lidí. I když výše úrokových sazeb není jediným lékem na dostupnost bydlení, je to bezpochyby pozitivní trend, který můžeme od začátku roku sledovat na vzrůstající poptávce. Z krátkodobého hlediska je to, především pro kupující, důvod k optimismu, neboť ceny novostaveb zatím rostou spíše pozvolna a nabídka je poměrně velká. Z dlouhodobého hlediska je však otázka dostupnosti bydlení nadále velkým tématem. Zrychlení a zjednodušení povolovacích procesů, které měl od 1. 7. přinést nový stavební zákon, se zatím nekoná. Efekt byl opačný, když všechny změny spolu s digitalizací dočasně paralyzovaly fungování úřadů. Centrální stavební úřad v Brně je vítanou změnou, bude však trvat ještě měsíce, než se situace stabilizuje. Takové zdržení může mít zásadní dopady na připravované projekty. Nedostatečná výstavba se tak dříve či později projeví v podobě poptávky výrazně převyšující nabídku, což bude vytvářet další tlak na růst cen. Pro investory bude výstavba v Brně nadále lákavá, avšak bude velmi záležet na tom, jak dobře je daný projekt připraven.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři