Jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničním, 1. část

Zeptali jsme se odborníků na to, jak obstojí český realitní trh v porovnání se zahraničím a jak se liší trendy a preference trhu u nás a mimo naše hranice? Jaká opatření by měla Česká republika přijmout pro podporu rozvoje developmentu a českého byznysu a zajištění příznivých podmínek pro vstup zahraničních investorů na trh? Které země jsou aktuálně rájem pro investory a kam byste své podnikání rádi rozšířili? Další zajímavé odpovědi se dozvíte již 22. 5. 2024 na 1. ročníku EUROPEAN REAL ESTATE SUMMIT: BUILDING THE FUTURE OF PROPERTY ve WorkLounge Prague, Na Příkopě 14, Panská 2, Praha 1.

Simon Johnson, Crestyl

Česká republika sice není tak velká, aby výrazně přitahovala mezinárodní investory, přesto má obrovský potenciál pro rozvoj v oblasti developmentu. Ten ale zabíjí neustále dokola diskutovaný problém velmi dlouhých povolovacích procesů a jejich předvídatelnost. S tím souvisí například i chybějící metropolitní plán v Praze. V souvislosti s růstem úrokových sazeb v posledních letech je pak zajímavé sledovat i přístup státu k podpoře bydlení. Například v sousedním Polsku, kde také působíme, byl zaveden program dotovaných hypoték, což podpořilo dostupnost bydlení a nastartovalo poptávku. Přitom zájemce o polský byt si dnes pořídí za průměrný měsíční plat stejné „množství“ bytu jako před rokem 2021 a dokonce ještě více než před deseti lety. O takové situaci si mohou zájemci o bydlení v Česku jen nechat zdát.

Tomáš Běhounek, bnt attorneys in CEE

Pro každého investora je důležitá návratnost jeho investice. Aby si takovou návratnost mohl spočítat a pro investici v nějaké zemi se rozhodnout, potřebuje kalkulovat příležitosti a rizika – ekonomická, procesní, právní a další. Česká republika by v tomto ohledu měla (a) zajistit transparentnost realitního trhu a dát investorům záruky, že mohou povolit a postavit v jasně stanovené době jakoukoliv stavbu, která je v souladu s územním plánem, a (b) zásadně zlepšit dopravní a technickou infrastrukturu, jinak atraktivní pro realitní investice nebude. Lídrem regionu je v tomto ohledu Polsko.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Pro rozvoj developmentu je klíčové zajistit rovné konkurenční prostředí, tedy je nutné mít kvalitně nastavenou legislativu. I z tohoto důvodu se připravuje kompletní digitalizace stavebního řízení. Úřady a stavebníci budou pracovat a komunikovat v jednom propojeném systému. Developeři budou přesně vědět, v jaké fázi je jejich žádost, kdo se už vyjádřil a kdo se případně opozdil. Současně se v novém stavebním zákoně zásadním způsobem zjednodušilo povolovací řízení. I díky tomu bude ČR dobrou adresou pro zahraniční investory.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři