EUROPEAN REAL ESTATE SUMMIT: BUILDING THE FUTURE OF PROPERTY: můžeme si dovolit být optimističtí?

Český real estate prochází v posledních letech turbulentním vývojem. Prvního července nabyde účinnosti nový stavební zákon, firmy se potýkají s novými regulacemi ESG a růst je na obzoru. Přichází chvíle, kdy si můžeme oddychnout? 1. ročník konference EUROPEAN REAL ESTATE SUMMIT: BUILDING THE FUTURE OF PROPERTY přinesl mnohé překvapivé názory a pohledy na real estate český i zahraniční.

Jak si Česká republika stojí v evropském kontextu?

První blok konference z názvem Spolupráce evropských měst zahájil úvodním slovem Grzegorz Wasiewski, partner kanceláře BSJP/bnt attorneys in CEE, který představil polský trh a jeho benefity. Následoval keynote speaker Zdeněk Soudný, viceprezident SPS (Svazu podnikatelů ve stavebnictví) a generální sekretář Asociace developerů, který nasadil nezvykle pozitivní notu. Prostor pro zlepšení totiž vidí v české negativitě. ,,Začněme měnit tento pohled na Českou republiku a její potenciál. Místo omílání toho, co je špatné, mluvme o tom, co lze udělat a co lze změnit k lepšímu. Tato změna našeho přístupu zcela změní situaci nejen na trhu investorů, ale i v komunikaci.” V panelové diskuzi se se Zdeňkem Soudným sešli také Mika Lautanala, obchodní rada z Finského velvyslanectví v Praze, Václav Matoušek, CEO HB Reavis Germany, a David Nath, partner a ředitel hospitality CEE and SEE ve společnosti Cushman and Wakefield.

Panelovou diskuzi zahájilo téma Prahy v evropském kontextu. Díky rozmanitému profesnímu zaměření řečníků a místům, kde v Evropě působí, bylo možné získat mnoho různých pohledů. Mika Lautanala podotkl, že je potřeba si všímat sil Česka a využívat je. Praha má například poměrně silný kancelářský trh oproti Finsku, které se potýká s post-covidovou situací a prací na home office. Podle Václava Matouška je největší slabostí České republiky dlouhý a složitý povolovací proces. Odrazuje totiž investory – například právě společnost HB Reavis kvůli zdlouhavému povolování působí raději v zahraničí. K tomuto názoru se připojil i David Nath. ,,Praha je vnímána jako dobře zavedený trh s určitým tempem atraktivity, ale chybí nám development. Ze strany nabídky zaostáváme za Varšavou, Vídní i Budapeští.”

ESG a regulace

ESG a regulace, které s ním přicházejí, jsou jedním z nejskloňovanějších pojmů aktuálního real estate trhu. Obvyklým českým přístupem je stavět se proti novým pravidlům, s tím ale nesouhlasí Zdeněk Soudný. „Neměli bychom se bát ESG, měli bychom ho vnímat jako prostor pro inovace, stejně jako tolik dalších zemí. Je to velká příležitost pro byznys. Pokud půjdeme inovacím naproti, budeme úspěšní.” Mika Lautanala dodal, že České republice chybí vzájemná důvěra mezi soukromým a veřejným sektorem „Zvýšení transparentnosti a spolupráce mezi firmami by výrazně pomohlo budoucímu vývoji.”

Může být Česká republika rájem pro investory?

„Věřím, že země CEE mohou být obecně rájem pro investory. Česko ale potřebuje produkt, kterým osloví investory, potřebujeme mezinárodně uznávaná trofejní aktiva, abychom byli stále vnímáni trhem jako institucionální trh,“ komentoval David Nath. „Nemusíme mít divoký trh, v tom asi Polsko nepředeženeme, ale být stabilním trhem, který investoři dobře přijmou, který nezničí vládní nařízení. Protože současně pozorujeme mnoho vládních populistických změn, které mají negativní dopad na mikroekonomiku, a pokud nastanou i u nás, tak to situaci poměrně ztíží,“ dodal.

Podle Václava Matouška je Česká republika stále bezpečná, stále nabízí dobrý trh pro investice. Jediná věc, kterou můžeme zlepšit, je zrychlení výstavby – pak můžeme přilákat nové firmy a zahraniční pozornost. Diskuzní blok uzavřel Zdeněk Soudný otázkou k zamyšlení: „Můžeme být rájem pro budoucnost. Ztratili jsme ale svou identitu, po léta jsme přesně věděli, kdo jako Praha jsme. Chceme být městem kultury, sportu, univerzit, konferencí. Nakonec nejsme nic. My jako město, národ, bychom nyní v procesu přechodu měli učinit jasné rozhodnutí, kde chceme být za 10, 20 let, a začít to budovat. Bude to jasnější jak pro nás, tak pro investory. Jakou Prahu tedy stavíme?“

Jak si stojí český realitní trh ve srovnání se zahraničním?

Druhý blok odstartoval svou prezentací o stavu českého trhu ve srovnání se střední a východní Evropou keynote speaker Petr Palička, CEO Penta Real Estate, ke kterému se v diskuzním bloku následně připojili Tomáš Běhounek, partner bnt attoneys in CEE, Jan Pelíšek, Real Estate Development director for CEE společnosti DRFG Investment Group, a Fraser Watson, vedoucí investičního týmu společnosti Savills.

Jan Pelíšek porovnal český trh s polským: „Pokud bychom měli výhody a nevýhody specifikovat, pak pro Polsko by to byl povolovací proces. Je to silná výhoda, dva až pět let výstavby v Polsku je proces na pět, deset (nebo možná více) let v Česku. Velkou výhodou pro český realitní trh je schopnost a legislativa kapitálového trhu mobilizovat místní domácí kapitál. Naším problémem je, že v posledních letech máme více domácího kapitálu, než kolik můžeme u nás investovat. To je také důvod, proč naši investoři hledají v jiných zemích.” Tomáš Běhounek potvrdil, že u svých klientů – místních soukromých investorů a developerů – pozoruje poměrně vysokou transakční aktivitu. „Jsem rád, že mohu potvrdit, že činnost českých investic je silná.”

Český trh nicméně není atraktivní pro největší globální investory – jednoduše proto, že nenabízí dostatek investičních příležitostí k nasazení velkého množství peněz. Čeští investoři jsou ale naopak v zahraničí oceňováni, mimo jiné právě v Polsku. Situaci na polském trhu představil Frazer Watson. ,,Polští agenti si velmi cení českých investorů, nicméně jít do Polska je složité kvůli vysoké konkurenci. Zahraniční investoři si často pochvalují pomalý povolovací proces Česka, neboť nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou vždy podporuje pronajímatele, a tlak na obsazení je obrovský.”

Dostupné bydlení v ČR a predikce vývoje v následujícím roce

Debata se také zaměřila na otázku cenově dostupného bydlení. „Co je cenově dostupné bydlení? Pro některé to znamená, že by měli být schopni koupit si byt v Praze během svého života. Myslím, že cenově dostupné bydlení znamená, že vy a vaše rodina můžete v bytě žít, ne ho vlastnit,“ řekl Tomáš Běhounek. Vládní zákon o cenově dostupném nájmu, který zahrnuje zapojení obcí, by měl pomoci motivovat soukromé investory k výstavbě cenově dostupného bydlení. Petr Palička zdůraznil rozdíl mezi soukromými a institucionálními investory. „V rezidenčním trhu jsou nejdůležitější emoce a sentiment. Pokud lidé věří, že vše půjde dobře, jsou ochotní si vzít vysoké hypotéky, což zlepšuje situaci,“ řekl.

Na závěr konference se speakeři zaměřili na predikce pro následující rok. Byť, jak zdůraznil Jan Pelíšek, žijeme ve velmi dynamických časech a nejsme schopni všechno říct určitě, obecný názor je, že jsme se už dostali na dno a můžeme jít jen nahoru. Frazer Watson předpověděl, že úrokové sazby budou klesat, možná normálně a možná symbolicky, což dodá investorům důvěru. „Po zbytek roku čekáme více transakční aktivity. Podle jednoho z průzkumů 18 % investorů plánuje nasadit kapitál v roce 2024, což je obrovské číslo. Jedná se o největší množství investovaných peněz do realitního sektoru za poslední dekádu.” Podle Tomáše Běhounka jsou kupci zpět na správné cestě a rezidenční developeři hlásí, že jejich prodeje jsou skvělé. „V minulém roce jsme čelili nízké nabídce bytů způsobené nízkou poptávkou mezi kupci, ale ti jsou zpět na scéně a kupují byty. Rezidenční trh je velmi živý, i když úrokové sazby nejsou tak nízké.“

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři