Dostupné bydlení může být zatím jen nájemní, řekl expert na RealEstate

Na realitním trhu dochází, alespoň podle Petra Kozojeda z poradenské společnosti EY, k mírnému oživení. Nicméně nabídka nových bytů zůstane, podle vedoucího týmu Real Estate, v krátkodobém horizontu omezená – budoucnost řešení bytové situace vidí v nájemním bydlení.

Historicky většina lidí v Česku chtěla vlastnit byt, často za přispění celé rodiny, protože pro mladé páry bylo pořízení bytu finančně náročné. Nyní se však hypoteční financování stává pro většinu mladých lidí úplně nedostupným. ,,Přiblížíme se tomu, co vidíme třeba ve Vídni, kde se nájemní bydlení běžně i dědí,“ vysvětlil v rozhovoru Petr Kozojed.

Ekonomická situace způsobila pozastavení řady developerských projektů a přeměnu části kapacit z prodeje bytů na nájemní bydlení. Trendem jsou také menší byty, a bytů obecně bude v krátkodobém horizontu na prodej méně. S poklesem úrokových sazeb se očekává růst poptávky po bydlení, ačkoliv sazby klesají zatím jen částečně. Podle Petra Kozojeda není pravděpodobné, že by se hypoteční sazby vrátily na úroveň dvou procent. Mírné oživení trhu je již nyní patrné, a jaro je tradičně obdobím, kdy se realitní trh ,,probouzí“.

Situace s nájemními byty, zejména v Praze, je složitá. Malé byty byly v loňských letech velmi žádané, situace je jiná u velkých bytů, které patří do specifického segmentu. ,,Otázkou je, zda developeři nyní přecházejí z prodeje na pronájmy kvůli aktuální situaci, nebo jde o dlouhodobý trend,“ podotkl Petr Kozojed. Předpokládá, že vlastnické bydlení bude dostupné jen omezenému množství lidí a bude stále dražší.

Situace se podle vedoucího týmu Real Estate bude zlepšovat s rostoucí ekonomickou silou obyvatel Česka. Nepoměr mezi příjmy a cenami nemovitostí je velký, ale dostupnost bydlení byla historicky ještě složitější. Mladá generace pravděpodobně nebude mít tak silnou potřebu vlastnit majetek, což se týká nejen bytů, ale i dalších věcí, jako jsou auta. Preferuje flexibilitu a méně se váže na jedno místo.

Petr Kozojed z vlastní zkušenosti zhodnotil trend brownfieldů. Tyto areály se stávají ideálními pro bydlení či práci, ačkoliv revitalizace je často komplikovaná. ,,Tento trend bude pokračovat, ovšem je třeba, aby se centra neměnila jen v kancelářské prostory nebo jen byty. Tudíž aby z nich přes den nebo navečer nebyla města duchů. Je třeba, aby to byly promixované zóny.“

Je přesvědčen, že dostupné bydlení musí být v Česku především nájemní. Jakmile vstoupí dotace, podpory nebo participace měst do bydlení vlastnického, tak se s tím v našich podmínkách začne obchodovat. ,,Dostupné bydlení lze zajistit s podporou dotací, dostupnými pozemky z majetku obcí a měst, a výhodnějším než tržním financováním. Takto lze vytvořit projekt levnější než standardní developerský s dostupnějším než tržním nájemním bydlením. “ Uzavírá Petr Kozojed.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři