David Musil, Penta Real Estate: Hotely – ambiciózní plány pro CEE a GCC

Gulf Cooperation Council (GCC), zahrnující státy jako Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Kuvajt, Bahrajn a Omán, se v posledních letech zaměřuje na rozvoj turismu jako klíčového sektoru pro diverzifikaci svých ekonomik. Tato odvážná vize se již začíná vyplácet a přináší řadu pozitivních výsledků. Jaký dopad může mít tento rozvoj na Českou republiku?

Ambiciózní plány a investice

GCC státy investují miliardy dolarů do rozvoje turistické infrastruktury, včetně výstavby luxusních hotelů, zábavních parků, kulturních center a sportovních zařízení. Například Saúdská Arábie plánuje do roku 2030 přilákat 100 milionů turistů ročně, což je součástí jejich širšího plánu Vision 2030. Spojené arabské emiráty, zejména Dubaj, se již etablovaly jako globální turistická destinace s ikonickými stavbami jako Burj Khalifa a Palm Jumeirah.

Ekonomické přínosy pro GCC

Rozvoj turismu přináší GCC státům významné ekonomické přínosy. Vytváří pracovní místa, podporuje malé a střední podniky a přispívá k růstu HDP. Například v Dubaji tvoří turismus přibližně 11% HDP. Tento sektor také pomáhá snižovat závislost na ropě a podporuje udržitelný ekonomický růst. GCC státy mohou investovat do turistických projektů v České republice nebo navázat spolupráci s českými turistickými agenturami a hotely. Například nedávná roadshow mezi Českou republikou a Kuvajtem ukázala potenciál pro zvýšení turistického ruchu mezi těmito regiony. Takové iniciativy mohou přinést nové investice a zvýšit povědomí o České republice jako atraktivní turistické destinaci.

David Musil, Managing Director společnosti Penta Real Estate pro Českou republiku:

Jak je na tom Česko z hlediska rozvoje hotelové a jiné turistické infrastruktury?

Česko už dnes patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím světa, poptávka po cestování a poznávání světa už je zpět na předcovidové úrovni, loni k nám zamířilo 22 milionů zahraničních turistů. Potenciál turistického ruchu v Česku je ještě mnohem vyšší, brzdí ho kapacita pražského letiště, především pokud jde o dálková spojení s Asií, a zároveň je u nás relativní nedostatek luxusních hotelů – zahraniční turisté daleko víc než Češi vyhledávají čtyř- až pětihvězdičkové hotely.

Jak si vybíráte lokalitu (pro nové hotely)?

Když rozvíjíme nějakou novou lokalitu, nejprve zvažujeme, jaký typ zástavby se do ní hodí, zda půjde spíše o komerční nemovitosti, rezidenční zástavbu, hotely nebo jinak specializované budovy, nebo mix všeho uvedeného. Nejperspektivnější místa pro hotely jsou samozřejmě v centru města, v blízkosti nejznámějších památek a turistických atrakcí a s co nejlepším spojením na letiště nebo v blízkosti nádraží, odkud vyjíždí dálkové mezinárodní vlaky.

Proč jsou právě investice do hotelů tak lákavé?

Jak už bylo řečeno výše. Laikovi se může zdát, že Praha je hotelů plná. Trh ale stále není nasycený, je to perspektivní byznys, zejména v případě hotelů vyšší kvality.

Co to obnáší, postavit hotel?

Dobrá otázka. Je to vždy výzva, není to rozhodně lehké, má-li hotel dlouhodobě prosperovat. Vyžaduje to pečlivé plánování a zvažování širších souvislostí, ideálně rovnou ve spolupráci s partnerem z hotelového byznysu, kterému se budova “ušije na míru”.

Re-use nebo nová výstavba?

Každá varianta má svoje specifika, výhody a nevýhody. Nová výstavba vám umožní vybudovat moderní, maximálně komfortní, udržitelnou, energeticky úspornou stavbu. Re-use ale může znamenat, že máte jedinečnou historickou budovu s úžasným genius loci, které hotelové hosty okouzlí.

Je výhodnější postavit hotel nový nebo koupit už hotový a „oprášit“ ho?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. My se ale v posledních letech zaměřujeme na výstavbu nových hotelových budov.

Jaké nové lokality máte v hledáčku?

Naše klíčové rozvojové lokality v Praze jsou Florenc a Hlavní nádraží. Obě jsou pro rozvoj hotelové infrastruktury ideální – v pěší vzdálenosti od největších turistických atrakcí i v blízkosti klíčových dopravních spojení.

Plánuje se rozvoj pražského letiště Václava Havla a výstavba vysokorychlostní trati napříč Českou republikou. Jak Vás podobné dlouhodobé plány ovlivňují?

Všechny tyto velké infrastrukturní stavby samozřejmě budou mít pozitivní vliv na další rozvoj turistického ruchu v Praze a budou tedy přínosem pro hotely, které jsme už postavili a vlastníme, nebo pro ty, které v příštích letech teprve vybudujeme.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři