David Hauerland, Fidurock: „Byli jsme v podstatě takovými pionýry v budování institucionálního nájemního bydlení.”

Za stamiliony ožije další činžovní dům v Praze – česká nemovitostní investiční skupina Fidurock pokračuje v investicích do prestižních lokalit. Rekonstrukcemi činžovních domů se skupina zabývá už deset let, aktuálně rozšířila své portfolio o nový rezidenční projekt na pražských Vinohradech. Dům v ulici Záhřebská 534/14 projde nákladnou rekonstrukcí s cílem nabídnout prvotřídní nájemní bydlení v centru hlavního města. Celková investice do akvizice a přestavby této nemovitosti má přesáhnout částku 200 milionů korun.

Jak vnímáte aktuální situaci na realitním trhu a jaké jsou podle Vás výhledy na příští rok?

„Současná situace na realitním trhu se dá shrnout jedním slovem – OŽIVENÍ. Odložená poptávka i nabídka způsobená v uplynulých letech jak pandemií covidu, energetickou krizí, válkou na Ukrajině a dvoucifernou inflací byla natolik anomální, že se lidé stáhli a nastalo období značné nejistoty. Hledali se cenové úrovně, kdy prodávající nevěděli, za kolik prodat a kupující zase nevěděli, jestli je cena dobrá, nebo špatná. Je ale signifikantní, že se teď situace hodně mění, trh se stabilizoval a jak kupující, tak prodávající vědí více, jakou cenu si mohou za svou nemovitost dovolit požadovat a za kolik je reálné ji koupit. Na trhu se objevuje řada nemovitostí, což ještě před rokem bylo nemyslitelné. V real estate segmentu ale transakce trvají poměrně dlouhou dobu, takže lze očekávat, pokud nenastane nějaká další mimořádná krize, že následující dva až tři roky bude na realitním trhu poměrně živo.”

Co Vás vedlo k rozšíření Vašeho portfolia o nájemní bydlení – a proč jste se vydali cestou rekonstrukcí a přestaveb namísto vlastního developmentu, jako řada jiných developerů a investorů?

„Cestou rekonstrukcí jsme se vydali mimo jiné z toho důvodu, že v českém prostředí je to rychlejší cesta, než stavění na tzv. zelené louce. Povolovací proces je u nás pořád příliš dlouhý a zatím se ho nedaří zkracovat. Rozhodli jsme se proto kupovat staré činžovní domy na prémiových adresách v centrech Prahy a Brna a rekonstruovat je.“ Jedním z nich je právě činžovní dům na Vinohradech o výměře 1 430 m²; bude přestavěn s ohledem na historický charakter budovy a její okolí. Přestože rekonstrukce počítá s modernizací objektu, důraz bude kladen na respektování původní architektury a zachování autenticity celého prostoru. „Určitě to není tak, že bychom se vydali snazší cestou, protože rekonstrukce velkých objektů v centrech měst je velmi náročná a vyžaduje specifické know how. Dnes máme díky těmto zkušenostem oproti ostatním hráčům na trhu výhodu a nadále máme v plánu kupovat a vracet život činžovním domům v Praze a Brně.”

Rekonstrukce bude zároveň zahrnovat zásadní modernizaci budovy, jejímž cílem je snížení energetické náročnosti z původní kategorie G (mimořádně nehospodárná) na úspornou kategorii C dle Průkazu energetické náročnosti budov (PENB). Nový projekt na Vinohradech má za cíl poskytnout nájemníkům špičkové bydlení s moderním zázemím. Všechny bytové jednotky budou plně vybavené a připravené k okamžitému nastěhování. Komfort nájemců bude dále zvýšen díky investicím do nejnovějších technologií, mezi které patří dálkové odečty energií a vody, aplikace pro ovládání dveří a topení, a zákaznický portál pro jednoduchou správu nájemního vztahu.

Jaké kroky považujete za klíčové pro zajištění dostupného bydlení?

„V tomto směru asi neřeknu nic nového, protože klíčové je, aby se usnadnil a zrychlil stavební povolovací proces. Bez toho, aniž by se více stavělo, není možné uspokojit poptávku, která násobně převyšuje nabídku. Když se ale nestaví tolik, kolik je potřeba, není se čemu divit. Ceny nemovitostí by při rychlejší výstavbě určitě klesly, ale zase by bylo naivní si myslet, že by to bylo o desítky procent. To samozřejmě ne, protože za poslední roky stoupla cena úplně všech vstupů včetně materiálu, lidské práce a samozřejmě i cena peněz jako takových. Nemovitosti proto budou pro spoustu lidí stále drahé a méně dostupné a čím dál tím větší skupina lidí tak bude nacházet bydlení v nájemních bytech. Tento trend je evidentní a na trhu je čím dál více developerů, kteří se soustředí na budování institucionálních nájemních nemovitostí.”

Nový stavební zákon platí již dva měsíce – má šanci zjednodušit a zrychlit povolování staveb, nebo jsou na místě obavy z opaku? A jaké jsou podle Vás další kroky pro zrychlení a zefektivnění výstavby v Česku?

„Myšlenka skvělá, provedení je ale zatím opravdu nepovedené. Digitalizace celého stavebního povolovacího procesu by určitě mohla řadu úkonů zrychlit, ale tak, jak byl tento systém spuštěn od 1. 7. 2024 se žádná velká revoluce nekoná. Bohužel toto ukvapené spuštění může mít momentálně opačný efekt na rychlost povolovacího procesu a následnou výstavbu. Myslím si, že kolem toho probíhá prakticky denně velmi plamenná diskuse ve veřejném prostoru i na politické úrovni a je zkrátka nutné to řešit racionálně a konstruktivně bez politických emocí. Zásadní chybou byla nedostatečná připravenost státní správy, nejasná komunikace směrem k odborné veřejnosti a ostré spuštění bez postupného testování, případně postupné zavádění a ponechání dostatečné ochranné lhůty. Ano, ke zrychlení a zefektivnění výstavby by pomohla plně fungující digitalizace stavebního povolovacího procesu, rychlá úprava územních plánů a vzájemná koordinace kompetencí jednotlivých dotčených orgánů státní správy. Určitě to není momentálně problém jednotlivých odborů a úředníků, kteří si myslím dělají v tomto období maximum možného, ale je to bohužel procesní a legislativní problém.”

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři