Česko investuje 18,2 miliard do výstavby a rozvoje kultury

Ostravský koncertní sál je jednou ze tří kulturně zaměřených staveb, které se v ČR aktuálně chystají – ve stavebním procesu je z nich však nejdále. Na rozdíl od Vltavské filharmonie a brněnského Janáčkova kulturního centra už proběhlo oficiální zahájení stavby.

Dlouho očekávaná stavba nového koncertního sálu a rekonstrukce Domu kultury města Ostravy odstartovala za přítomnosti prezidenta Petra Pavla a renomovaného amerického architekta Stevena Holla. Koncem června rozhodli zastupitelé města o přijetí úvěru dvě miliardy korun od Evropské investiční banky, který pokryje velkou část nákladů. Výstavba nového koncertního sálu spojená s rekonstrukcí Domu kultury města Ostravy má trvat do roku 2027. Začaly zde již přípravné práce. Náklady na stavbu jsou zhruba 2,8 miliardy korun, celý projekt má vyjít přibližně na čtyři miliardy korun.

Hlavním autorem je studio Steven Holl Architects ve spolupráci s pražským ateliérem Architecture Acts. Koncept návrhu vymýšlel Steven Holl společně s manželkou. „Když jsme nad tím před šesti lety začali přemýšlet, říkali jsme si, že pro koncertní sál by bylo dobré, aby se do něj vcházelo z klidné strany od parku,“ řekl. Současný vchod je z rušné komunikace. „Nakonec jsme přišli na to jak neporušit stávající budovu a vytvořit novou strukturu nad ní. Do ní se bude vcházet právě z parku,“ dodal.

Nový koncertní sál, propojen s rekonstruovaným Domem kultury, nabídne kapacitu 1 300 míst. Kromě hlavního sálu zahrnuje projekt také divadelní sál pro 490 návštěvníků, komorní multifunkční sál s 515 místy, přednáškový sál, edukační centrum, nahrávací studio, restauraci, kavárnu a další prostory. Tento komplex bude sloužit nejen jako sídlo Janáčkovy filharmonie Ostrava, která na svůj koncertní sál čeká už 70 let, ale také jako kulturní a vzdělávací centrum pro celou oblast.

Ostravský koncertní sál je jedním ze tří velkých koncertních projektů připravovaných v České republice. O vybudování nových koncertních sálů usilují i Brno a Praha.

Zdroj: www.salprobrno.cz

V Brně se připravuje stavba Janáčkova kulturního centra, které by mělo vyrůst na rohu ulic Veselá a Besední. Tento projekt, jehož náklady se odhadují na 2,4 miliardy korun, zahrnuje výstavbu sálu pro 1 200 posluchačů a další zázemí pro brněnskou filharmonii. Přes veškeré odklady nedávno primátorka Markéta Vaňková a předseda představenstva Brněnských komunikací David Grund podepsali smlouvu se zhotovitelem.

„Tým, který se o projekt stará, má za sebou opravdu náročný půlrok. Bylo totiž nutné zodpovědět velké množství dotazů uchazečů o veřejnou zakázku k zadávací dokumentaci. Navíc panovala nejistota, jak rychlé bude rozhodování ÚOHS a jaký bude výsledek,“ řekla Markéta Vaňková. K rozhodnutí o výběru zhotovitele žádné námitky v zákonné lhůtě nepřišly a poslední rozhodnutí předsedy ÚOHS Petra Mlsny je pravomocné. „Konečně se tak dostáváme od papírů ke stavbě. V nejbližších dnech bude předáno staveniště. Součástí přípravných prací bude i demolice bývalé trafostanice hotelu International,“ uzavřela primátorka.

 

Zdroj: big.dk

V Praze se plánuje výstavba Vltavské filharmonie, která má vzniknout poblíž stanice metra Vltavská. Projekt dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group (BIG), jenž zvítězil v mezinárodní soutěži v květnu 2022, předpokládá náklady na stavbu na zhruba 13 miliard korun. Součástí filharmonie bude hlavní koncertní sál pro 1 800 návštěvníků, menší sál pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční sál s kapacitou 700 osob.

Financování projektu bude pokryto z několika zdrojů. Hlavní město Praha již schválilo rozpočet na projektovou dokumentaci ve výši 780 milionů korun. Další financování stavby bude rozděleno mezi město, stát a soukromý sektor. Vltavská filharmonie se stane součástí revitalizace oblasti Bubny-Zátory a bude sloužit České filharmonii i Symfonickému orchestru hlavního města Prahy FOK. Stavba by měla být zahájena v roce 2027 a dokončena do roku 2032.

zdroj: ČTK

Zdroj úvodní vizualizace: Steven Holl Architect

remspace

 

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři