České stavebnictví čeká na impuls – hlavním rizikem optimistického výhledu je implementace nového stavebního zákona

Hodnota stavebních prací v Česku atakovala v roce 2023 hranici 700 miliard Kč, což byla nejvyšší hodnota v dosavadní historii ČR. Objem meziroční stavební produkce nicméně poklesl a útlum sektoru trvá i v prvním pololetí 2024 – jaký je výhled českého stavebnictví? Mimo podstatných aktuálních dat se i tímto tématem zabývá analýza České spořitelny České stavebnictví čeká na impuls.

Stavební produkce v České republice v současné době zažívá útlum, především důsledkem slabého vývoje české ekonomiky. Sektor stavebnictví tradičně reaguje na ekonomické změny s určitým zpožděním – k jeho oživení dochází většinou až poté, co je hospodářské oživení dostatečně silné a udržitelné ve střednědobém horizontu.

Je možné, že se ceny stavebních materiálů v budoucnosti vrátí na předpandemickou úroveň? „V tomto ohledu je třeba rozlišit dvě kategorie. Ceny stavebních materiálů ze surovin, které se obchodují na světových trzích, jako je ocel, plasty nebo dřevo, již klesly ze svých maxim z roku 2022. A nyní se obchodují za ceny mírně vyšší, než tomu bylo před pandemií. Pokud by se měl vývoj světové ekonomiky zhoršit, mohly by ceny těchto stavebních materiálů ještě dále klesat. Naopak v případě většího ekonomického oživení a růstu poptávky po stavebních materiálech porostou i jejich ceny. Naopak ceny stavebních materiálů, jejichž výroba je energeticky náročná (jako jsou betonové nebo cementové výrobky, keramika, sklo, cihly), zůstávají s přetrvávajícími vyššími konečnými ceny energií a dalšími náklady (mzdy, doprava, služby) zvýšené. Jejich výraznější pokles by přišel až po déletrvající slabé poptávce ze strany stavebních firem,“ komentoval Radek Novák, analytik České spořitelny.

I když česká ekonomika nyní vykazuje růst, tempo tohoto růstu je vzhledem k nepříznivému vývoji v Německu stále relativně pomalé. Rizika dalšího zhoršení makroekonomického vývoje přetrvávají, což vede k opatrnosti investorů, stavebních firem a některých developerů, kteří vyčkávají s realizací nových projektů.

Aktuální propad sektoru indikuje i pokles počtu udělených stavebních povolení a zahájené výstavby bytů v 1. letošním pololetí – stojí za ním pomalý růst české ekonomiky a stále ještě vysoké úrokové sazby České národní banky.

Podle analýzy České spořitelny můžeme očekávat pokračování oživení české ekonomiky. V příštím roce by mohla vykázat růst o 2,5-3,0 %, což by se na stavební produkci kladně projevilo. Stejným směrem by mělo působit další snižování úrokových sazeb ČNB. Stavební produkce v ČR by tak podle analýzy měla za celý rok 2024 ještě vykázat pokles o 3,4 %. Ten by však už v příštím roce měl vystřídat růst o 1,3 % a v roce 2026 o 2,8 %.

Ceny stavebních prací v Česku po téměř deseti letech stagnace začaly významněji stoupat od roku 2018. Důvodem byla rostoucí ekonomika a rovněž naplněné kapacity stavebních firem, nedostatek pracovníků, a tudíž i rostoucí mzdy. V roce 2022 se k tomu přidaly i dramaticky se zvyšující ceny stavebních materiálů a dalších nákladů (zejména energií).

V loňském a v průběhu letošního roku však už ceny stavebních materiálů v souhrnu stagnovaly a ceny stavebních prací za leden až červenec 2024 stouply meziročně o 1,9 %. Na předcovidovou úroveň se však ceny stavebních materiálů nevrátily.

Optimistický výhled pro nadcházející měsíce a rok 2025 potvrzuje i indikátor důvěry ve stavebnictví, který měsíčně sestavuje Český statistický úřad. Podnikatelé ve stavebnictví jsou nyní mírně optimističtější než na jaře letošního roku a zejména ve srovnání s celým minulým rokem.

Jaká je predikce realitního trhu pro příští rok? „Ceny nemovitostí se v loňském roce zhouply mírně dolů, u bytů za celou Českou republiku jsme evidovali pokles o 4 %, u rodinných domů o 2,5 %. Od přelomu roku však opět ceny stoupají a v posledních měsících se dostaly zpět na svojí rekordní úroveň z konce roku 2022. Pro příští rok očekáváme pokračování rostoucího tempa cen realit v ČR, mírně nad úrovní inflace v rozmezí 2-4 % s tím, jak by mělo dojít k významnějšímu oživení české ekonomiky a jak ČNB bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. Tím se zlevní i úvěry na bydlení a poptávka po nemovitostech vzroste,“ sdělil Radek Novák.

Hlavním rizikem je implementace nového stavebního zákona a přechod stavebních úřadů na nový systém. Svaz měst a obcí varuje, že nefunkční digitalizovaný systém může způsobit až dvouměsíční zpoždění v povolovacím procesu. To by mohlo vést k vydání až o 13 tisíc méně stavebních povolení, což by mělo dopad na investice v hodnotě 100 miliard korun.

Má opravdu nový stavební zákon šanci, aby zjednodušil a zrychlil povolování staveb nebo jsou na místě obavy z opaku? „Samotný zákon jde podle našeho názoru správným směrem a obsahuje řadu opatření, které mají potenciál zjednodušit a zrychlit stavební povolování. Bude ale záležet na tom, jak rychle se podaří implementovat do praxe. Tam to zatím bohužel moc hladké není. Ve výsledku bude jeho úspěšnost záviset do velké míry především na lidech, a to jak k novinkám přistoupí pracovníci na stavebních úřadech a jejich nadřízení, tak na žadatelích, kteří se s ním musí rovněž naučit pracovat,“ uzavřel R. Novák.

Zdroj: Česká spořitelna

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři