Česká spořitelna představuje variantu dostupného bydlení: prefabrikované dřevostavby

Nedosažitelnost bydlení je v České republice jedním z největších témat. Dceřiná firma České spořitelny, Dostupné bydlení České spořitelny, ukazuje možné řešení tohoto problému skrze dřevostavby a inovace. Nyní se věnuje prvnímu projektu dostupného bydlení mimo Prahu, konkrétně právě dřevostavbám ve Žďáru nad Sázavou.

Dostupné bydlení České spořitelny se snaží bořit mýty – například, že se stavět musí dlouho – a ukazuje dřevostavbu jako variantu rychlé výstavby a úspory energie. Spojilo se proto s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT, a s pomocí prefabrikace dosáhly výsledku, že stavba může být hotová za méně než rok a půl. „Chtěli jsme ukázat projekt, který bude referenční nejen z hlediska požárních norem, ale budou ho moci okopírovat i ostatní obce. Myslíme si, že těch 34 bytů ve Žďáru, jež mají být vystavěné za rok a půl, bude něco, co by mohlo řadu starostů inspirovat,” představil svůj záměr šéf Dostupného bydlení České spořitelny Marek Blaha.

Projekt se nachází v Sázavské ulici, nedaleko sídliště. Dohromady je tu prostor pro tři budovy, současná spolupráce se ale týká výstavby dvou bytových domů s 34 jednotkami a 24 parkovacími stáními. Výstavba může nejen inspirovat, cílem Dostupného bydlení České Spořitelny je i zdarma poskytovat projekty, které už jsou hotové. „Je zvláštní, kolik odlišných škol, školek a domů se projektuje pořád nanovo. Chceme proto udělat jakousi databázi typizovaných projektů, které budou ověřené, vyprojektované a schválené a které by si pak každý starosta mohl vzít za své. Měl by to být další krok, jak urychlit výstavbu,” dodal Marek Blaha.

Dostupné bydlení České spořitelny se však soustředí hlavně na sociální aspekt. Byty staví pro profese z veřejného sektoru, ať už jde o hasiče, policisty, záchranáře, doktory, nebo učitele. 20 % bytů by pak mělo být pro lidi z komerční sféry. Město shání především zaměstnance s technickým zaměřením, kdo přesně bude ve zvýhodněných bytech bydlet, záleží na úsudku města.

Obecně řeší krizi dostupnosti bydlení Dostupné bydlení České spořitelny dvěma způsoby: první z nich je jejich vlastní výstavba, druhou systematické a koncepční řešení, na kterém pracují v rámci bankovní asociace s ostatními bankami a také s představiteli státu, zejména s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem financí. Spolupráce je podstatná pro vytvoření vhodných podmínek pro výstavbu dostupného bydlení napříč celou republikou.

Výstavba dostupného bydlení není jen o stavebních projektech, ale také o transformaci finančního systému a podpoře dlouhodobých investic. Česká spořitelna apeluje na potenciál penzijních fondů a státních rozvojových bank, které by mohly poskytnout potřebný kapitál pro výstavbu infrastruktury, včetně nájemního bydlení. Změna přístupu k investicím a využití alternativních zdrojů financování může vést k rozvoji ekonomiky a zlepšení životních podmínek občanů.

Zdroj úvodní vizualizace: www.dostupnebydlenics.cz

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři