Byty začnou opět zdražovat

Na trhu s novými byty dochází k převratu. V posledních dvou letech mu dominovali kupci, kteří díky nízké poptávce mohli tlačit developery ke slevám. Nyní se situace mění a silnější pozici získávají prodejci nemovitostí. Díky této výhodě plánují v letošním roce zvyšovat ceny, první developer již oznámil, že k tomu dojde během několika týdnů.

„Ceny nových projektů, které uvedeme do prodeje, budou odrážet aktuální situaci na trhu. S největší pravděpodobností budou mírně vyšší než ceny v předchozích fázích nebo u srovnatelných projektů z posledních dvou let,“ uvedl předseda představenstva developerské společnosti Skanska Residential Petr Michálek.

Zvýšení cen se může týkat už projektů, které budou nabízeny v červnu. Jde o byty, které Skanska Residential staví v pražských Kbelích a Malešicích. V první zmíněné lokalitě se ceny třípokojových bytů o rozloze přes 70 metrů čtverečních pohybují kolem osmi milionů korun. Nová nabídka by mohla být vyšší o několik procent, což by znamenalo, že si kupci připlatí zhruba 200 tisíc korun.

„Vidíme prostor pro zdražování. Trh se výrazně oživuje a vrací se odložená poptávka. První kvartál letošního roku byl velmi silný a mě osobně překvapil,“ dodal Petr Michálek. V prvním čtvrtletí se v Praze prodalo zhruba 1600 novostaveb. Podle údajů, které sbírá Skanska ve spolupráci s dalšími developery byly úvodní tři měsíce tohoto roku jedny z nejlepších za posledních deset let. Meziročně se prodalo 2,5krát více bytů.

Oživení zájmu o nové byty je patrné i v regionech. Mimo Prahu se v prvním čtvrtletí prodalo 1900 nových bytů, což je o třetinu více než ve stejném období loňského roku. Zájemců může přibýt ještě více, pokud dojde ke zlevnění hypoték. „Tato obnovená poptávka se bude střetávat s omezenou nabídkou způsobenou nedávným ochlazením stavební aktivity, což podle nás ve zbytku letošního roku povede ke zvýšení cen bytů,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Ceny novostaveb již přestaly klesat. V Praze se ustálily na zhruba 142 tisících korun za metr čtvereční. Průměrný 70metrový byt tak vyjde na zhruba 9,9 milionu korun. Během letošního roku by novostavby měly podle developerů zdražit asi o 5 %, což v modelovém případě znamená asi půl milionu korun. Podobný nárůst cen předpokládá pro všechny domy a byty také ČNB.

Někteří developeři zatím přímé zdražování neplánují. Blanka Vačkova, vedoucí průzkumu trhu v realitně-poradenské společnosti iO Partners, uvedla, že někteří developeři se snaží udržet ceny na současné úrovni tím, že ruší marketingové slevové akce, které v minulých letech zavedli. Kupci si tak reálně připlatí i u těchto firem.

Tento přístup volí například největší český developer Central Group. „Jsme poměrně konzervativní. A jsme rádi, že poptávka ožívá. Pokusíme se tedy udržet ceny, co to jen půjde. Ale je pravda, že jsme již omezili marketingové bonusy, například zařízení bytu zdarma, parkovací stání zdarma a podobné,“ uvedl majitel firmy Dušan Kunovský.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři