5 otázek o AI pro Tomáše Mikolova

"Naše soukromí by mělo být chráněno nezávisle na tom, jestli naše data zpracovávají AI algoritmy, nebo nějaké jiné. Pokud jde o AI oblast, tak bych rád, kdyby bylo chráněno nejen naše soukromí, ale kdybychom se snažili chránit i své ekonomické zájmy", tak přemýšlí o umělé inteligenci Tomáš Mikolov, vědec v oboru umělé inteligence, který přišel s nápadem, jak významně vylepšit Google Translate pomocí neuronových jazykových modelů.

Jaké projekty nebo výzkumy v oblasti umělé inteligence Vás momentálně zajímají?
Na straně základního výzkumu mě dlouhodobě zajímají modely a učící mechanismy, které mají potenciál překonat state of the art. Tedy lepší neuronové sítě, které se učí rychleji, z méně příkladů a podobně. Na straně aplikovaného výzkumu mě pak zajímají nová použití jazykových modelů.

Jaké jsou Vaše názory na možný vliv umělé inteligence na trh práce a jak by se měli lidé připravit na změny v pracovním prostředí?
Vliv moderních technologií na trh práce je a bude velký. Je třeba v tom vidět příležitost a inovovat například vzdělávací systém, ale i to, jak funguje průmysl v Česku a EU. Jsme celkově pomalejší a méně flexibilní než třeba trh v US, ale máme i své silné stránky. Hlavní je uvědomit si, v čem jsme dobří a v čem ne, a začít dohánět svět.

Která konkrétní odvětví mají podle Vás největší potenciál k využití umělé inteligence a proč?
Tak dlouhodobě je to určitě zdravotnictví, školství, případně obrana. Tam, kde je k dispozici spousta dat, nám AI může ušetřit spoustu času a pomoci dostat se k dobrým rozhodnutím.

Jaký je Váš názor na regulaci umělé inteligence a jak by měla být upravena, aby se minimalizovala rizika?
Hlavní riziko AI pro EU je další technologické zaostávání. Musíme se snažit, aby moderní technologie pomáhaly generovat zisk a přidanou hodnotu v evropském průmyslu, a postavit se postupnému vysávání našeho trhu. Tedy vyřešit témata jako monopoly využívající AI, které u nás působí, ale prakticky neplatí daně, brain drain, odliv dat a tak dále.

Jaký je Váš pohled na problematiku ochrany soukromí v souvislosti s AI a jak bychom měli chránit osobní údaje ve světě stále pokročilejších technologií?
Tomuto se už věnují jiné iniciativy, jako je třeba GDPR. Tedy naše soukromí by mělo být chráněno nezávisle na tom, jestli naše data zpracovávají AI algoritmy, nebo nějaké jiné. Pokud jde o AI oblast, tak bych rád, kdyby bylo chráněno nejen naše soukromí, ale kdybychom se snažili chránit i své ekonomické zájmy. Tedy aby data generovaná občany EU také vytvářela zisk pro nás.

remspace

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři